/ -SHUTTERSTOCK
04/08/2024 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Rizik od raka jajnika povećava se kod žena koje boluju od ove bolesti

Nova studija je pokazala da su žene koje pate od endometrioze izložene većem riziku od raka jajnika.

Naučnici su znali da endometrioza može biti povezana sa povećanim rizikom od raka jajnika, ali studija opisuje kako taj rizik može da varira u zavisnosti od podtipa endometrioze.

Endometrioza je uobičajeno i često bolno stanje koje se javlja kada tkivo slično sluzokoži materice raste izvan same materice.

Procjenjuje se da pogađa više od 11% žena između 15 i 44 godine.

Žene sa teškim oblicima - duboko infiltrirajućom endometriozom, endometriomom jajnika ili oboje - imaju "značajno povećan" ukupni rizik od raka jajnika, oko 9,7 puta veći od žena bez endometrioze, prema studiji objavljenoj u medicinskom časopisu JAMA.

Generalno, žene sa endometriozom treba da budu svjesne upozoravajućih znakova raka jajnika, uključujući nadimanje, bol u stomaku i promjene u funkciji creva ili bešike, kaže dr BJ Rimel, ginekološki onkolog, koji takođe kaže za CNN da su oralne kontraceptivne pilule povezane sa smanjenim rizikom od raka jajnika za 50%, što je odlična vijest. Nova studija pokazuje povezanost između endometrioze i raka jajnika, ali ne i uzročne veze - a šta tačno pokreće tu povezanost ostaje nejasno, navodi Rimmel iz Cedars-Sinaija. Predloženo je nekoliko mehanizama, ali nijedan nije u potpunosti dokazan.

Neke mutacije u genima kao što je ARID1A povezane su sa endometriozom i rakom endometrijuma, što bi moglo da poveže to dvoje, kažu istraživači, ali naglašavaju da je potrebno više istraživanja da bi se ovo potvrdilo.

Simptomi raka jajnika

Faktori rizika koji povećavaju rizik od raka jajnika su određene mutacije gena (mutacije gena BRCA1 i BRCA2, Linch sindrom), neplodnost, endometrioza i pušenje, dok su neki od zaštitnih faktora uzimanje oralnih kontraceptiva, dojenje, trudnoća, podvezivanje jajnika i uklanjanje jajovoda.

Simptomi raka jajnika obično ostaju neprepoznati jer se često mogu pomiješati sa drugim simptomima manje ozbiljnih bolesti na koje žene ne obraćaju posebnu pažnju, posebno sa poremećajima varenja.

Obratite pažnju na sledeće simptome:

Osjećaj nadimanja koji ne nestaje

Osjećaj sitosti nakon obroka, gubitak apetita

Učestalo mokrenje

Povećan obim stomaka

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 21:51