/ -
07/06/2024 u 15:27 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Deklaracijа o jednakom političkom učešću žena: Propisati minimalne kvote od najmanje 40 odsto kanditakinja na izbornoj listi

Deklaracijom o jednakom političkom učešću žena se preporučuje Skupštini Crne Gore da prilikom predstojeće reforme izbornog zakonodavstva u Zakon o izboru odbornika i poslanika, ali i kroz druge zakone i podzakonske akte obezbijedi preduslove za sprovođenje dobre prakse u realizaciji pune ravnopravnosti, zatim implementira preporuke Evropske komisije i CEDAW Komiteta

Prepoznajući ključnu ulogu rodne ravnopravnosti u politici u svim državama regiona, svjesni da je uloga lokalnih vlasti i nacionalne vlade ključna u ostvarivanja prava po osnovu rodne ravnopravnosti, pozivamo donosioce odluka i kreatore politike na nacionalnom i lokalnom nivou da u skladu sa međunarodnim aktima i opšte prihvaćenim pravilima međunarodnog prava, preduzmu mjere za eliminisanje diskriminacije po osnovu pola i stvaranje jednakih mogućnosti za veću zastupljenost žena u političkom životu, stoji u Deklaraciji o jednakom političkom učešću žena koju su potpisali učesnici međunarodne konferencije "Ženske kvote – put do jednakosti".

Konferencija je održana na poziv predsjednice Skupštine Glavnog grada Jelene Borovinić Bojović, u saradnji sa Zajednicom opština Crne Gore i Misijom OEBS-a u Crnoj Gori.

Deklaracijom o jednakom političkom učešću žena se preporučuje Skupštini Crne Gore da prilikom predstojeće reforme izbornog zakonodavstva u Zakon o izboru odbornika i poslanika, ali i kroz druge zakone i podzakonske akte obezbijedi preduslove za sprovođenje dobre prakse u realizaciji pune ravnopravnosti, zatim implementira preporuke Evropske komisije i CEDAW Komiteta.

– Preporučuje se propisivanje minimalne kvote od najmanje 40 odsto kandidata na izbornoj listi mora biti osoba manje zastupljenog pola/roda - stoji u deklaraciji.

Deklaracija preporučuje da se predvidi izrada zakona o Skupštini gdje bi po istom kvotnom principu bilo garantovano ravnomjernije učešće žena u Kolegijumu predsjednika Skupštine, radnim tijelima i poslaničkim klubovima Skupštine, zatim da se propiše jasan i efikasan mehanizam sankcija u slučaju nepoštovanja zakonom propisanih kvota, odnosno utvrđivanja nepravilnosti na izbornim listama, kako na lokalnim, tako i na parlamentarnim izborima.

– Propisati obavezu da se odbornička/poslanička mjesta koja su postala upražnjena ostavkama popunjavaju prvim sljedeće rangiranim predstavnikom manje zastupljenog pola, razmotriti i druge zakonske mogućnosti koje bi garantovale veći procenat zastupljenosti žena u predstavničkim organima, a u zakonu o Vladi i zakonu o Skupštini potrebno je propisati obavezne rodne kvote za Vladu i Skupštinu, kao i obavezu redovnog objavljuja statističkih podataka o učešću žena u njihovom radu - navode u deklaraciji.

-Lokalnim vlastima preporučujemo da redovno objavljuju statističke podatke o učešću žena u predstavničkim i izvršnim organima vlasti na lokalnom nivou, a političkim partijamada se svojim aktima obavežu da redovno izvještavaju javnost o zastupljenosti žena u svim partijskim organima, zapisano je u deklaraciji.

Potpisnici dokumenta posebno podržavaju mjere ključne za ostvarivanje rodne ravnopravnosti.

– To su edukacija i osnaživanje žena za političko i javno delovanje, promovisanje liderstva među ženama kroz treninge, radionice i mentorske programe i saradnja sa međunarodnim organizacijama i nevladinim sektorom radi povećanja vidljivosti i uticaja žena u politici, stoji u deklaraciji.

Deklaracija preporučuje implementaciju principa rodne ravnopravnosti u svim oblastima društva kroz unapređenje pravnog okvira za zaštitu od rodne diskriminacije i nasilja i povećanje broja žena na rukovodećim pozicijama u javnoj upravi, ekonomiji i obrazovanju.

Jačanje institucionalne podrške za sprovođenje politika rodne ravnopravnosti, je sastavni dio usvojenog dokumenta. Rešenje je u povećanju kapaciteta institucija za sprovođenje i praćenje politika rodne ravnopravnosti i uspostavljanje specijalizovanih tijela za rodnu ravnopravnost na svim nivoima vlasti.

– Deklaracija predstavlja našu zajedničku posvećenost stvaranju ravnopravnijeg društva gdje će žene imati jednaku priliku da doprinesu političkom, ekonomskom i društvenom razvoju Crne Gore. Pozivamo sve relevantne aktere da preduzmu konkretne korake u ostvarivanju ciljeva deklaracije i da zajedno radimo na eliminaciji svih oblika diskriminacije i promovisanju rodne ravnopravnosti - zaključuje se u dokumentu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 15:30