/ - FOTO: FEMME FONDACIJA
24/09/2024 u 12:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Femme Foundation organizuje trodnevni hakaton

Femme Foundation, u partnerstvu sa Prijestonicom Cetinje i Američkim uglom na Cetinju organizuje trodnevni hakaton pod nazivom „Girls Energy for a Sustainable Future“.

Hakaton će biti realizovan u sklopu Dana nauke i inovacija, uz finansijsku podršku Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija i Five group, 25. do 27. septembra 2024. godine u prostorijama Američkog ugla na Cetinju.

Trodnevni događaj namijenjen je za 18 djevojaka uzrasta od 15 do 18 godina, a cilj hakatona je unaprijeđenje njihovih znanja, vještina i angažmana u STEM oblastima (nauka, tehnologija, inženjering i matematika). Projekat je osmišljen kako bi osnažio mlade djevojke kroz inovacije i razvoj održivih projekata koji će doprinijeti lokalnoj zajednici.

image
- FOTO: FEMME FONDACIJA

- Prvog dana, učesnice će imati priliku da slušaju inspirativne online priče uspješnih naučnica iz različitih STEM oblasti, među kojima su dr Sanja Damjanović, jedna od vodećih naučnica iz Crne Gore, Elma Hot Dervić, istraživačica na Institutu za nauku o kompleksnim sistemima u Beču kao i Marija Vujačić, doktorka elektrotehnike sa Univerziteta u Bolonji. Tokom prvog dana, učesnice će raditi na mapiranju problema i osmišljavanju inovativnih rješenja koristeći „Design Thinking“ metodologiju, uz poseban fokus na lokalnu zajednicu. Drugog dana, fokus će biti na finansijskoj održivosti projekata. Timovi će razvijati prototipe i raditi na modelima finansiranja svojih ideja uz podršku mentora iz oblasti STEM-a i projektnog menadžmenta. Poseban segment ovog dana biće posvećen razumijevanju devastacije životnog prostora, uz  predavanje predstavnika organizacije Prazan prostor. Treći dan biće rezervisan za takmičenje, gdje će timovi predstaviti svoje projekte pred stručnim žirijem- navodi se u saopštenju.

Najbolje tri ideje biće nagrađene mentorskom podrškom i početnim ulaganjima od 300 eura, uz mogućnost daljeg razvoja kroz podršku Fondacije i lokalne uprave.

image
- FOTO: FEMME FONDACIJA

Rukovoditeljka projekta je trenerica za socijalne inovacije, profesorica hemije i inženjerka hemijske tehnologije Dejana Dizdar.

- Hakaton „Girls Energy for a Sustainable Future“ predstavlja sjajnu priliku za mlade djevojke da se povežu, uče i razviju inovativne ideje koje mogu transformisati njihovu lokalnu zajednicu- ocijenila je Dizdar.

Predsjednica Fondacije Femme Milica Marković smatra da Hakaton predstavlja priliku za mlade djevojke da se povežu, uče i razviju inovativne ideje koje mogu transformisati njihovu lokalnu zajednicu.

- Sve učesnice postaće dio mreže volonterki Fondacije za oblast STEM, što će im omogućiti dalji profesionalni razvoj i pristup dodatnim resursima i prilikama za usavršavanje. Posebno nas raduje da će počasna predsjednica Fondacije Sanja Damjanović učestvovati i njena podrška nam je izuzetno značajna. Naša Fondacija je mlada organizacija, ali već prepoznata po odabranim, kvalitetnim projektima. Jedan od ciljeva naše organizacije je osnaživanje mladih žena da razvijaju afinitete za STEM industriju, a ovaj projekat je prvi koji realizujemo u toj oblasti – objasnila je Marković.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. septembar 2024 12:30