Olivera Injac / -
03/06/2024 u 16:02 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Injac za "Politico": Žene da posvećeno grade integritet kroz ulaganje u obrazovanje

Bez liderstva i mentorstva, žene u svijetu lokalne politike kojom dominiraju muškarci sklone su da podcijene svoje sposobnosti i osjete određeni strah u procesu suočavanja sa izazovima, a koji su pretočeni u određene kulturološke i sociološke norme, stereotipe, tradicionalne stege, ekonomske i strukturalne barijere, rekla je Injac za "Politico" koji je prenio akcente sa zasijedanja Eurocitiesa iz Kluža
Gradonačelnici iz više od 200 evropskih gradova Eurocities mreže, jedne od najvećih organizacija koja okuplja lokalne samouprave u Evropi, usvojili su na zasijedanju u Klužu deklaraciju kojom se obavezuju na poštovanje ljudskih prava, sloboda i demokratiјe u Evropi i šire. Podgorica je inače, postala član Eurocitiesa u martu ove godine, a gradonačelnica Olivera Injac je mentor na programu "Žene u liderstvu".

Na samitu u rumunskom Klužu mogla su se čuti mišljenja i iskustva gradonačelnika Lisabona, Talina, Dablina, Milana... a kako je prenio "Politico" gradonačelnica Podgorice je komentarisala uključenost žena u procese donošenja odluka. Ona je prenijela iskustva kada je u pitanju ženska zastupljenost u evropskoј lokalnoј politici gdje vlada opšti stav da je ona јoš uvijek ograničena - posebno na rukovodnim mjestima. Tome u prilog ide podatak da je u gradskim parlamentima 34,5 odsto žena, ali samo 18,2 odsto gradonačelnica. Kako iz začaranog kruga i šta su prepreke za žene u politici iz ugla Olivere Injac, koјa јe prošle godine postala prva žena gradonačelnik Podgorice, prenoci "Politico". Važno je da žene budu posvećene izgradnji integriteta kroz ulaganje u obrazovanje i unapređenje profesionalnih sposobnosti, kazala je ona. Izuzetno je značajno da žene identifikuju svoje prednosti i posebne vještine na čijem usavršavanju će raditi kako bi bile samouvjerenije, uspješnije i socijalno stabilnije, kazala je Olivera Injac.

– Značajno je da u procesu sazrijevanja žene kao lidera, one imaju dobre mentore koji će im pružiti podršku tokom tih procesa i omogućiti im lakše pronalaženje prilika, jer su one svuda oko nas - rekla je Olivera Injac.

Gradonačelnica Injac je mentor na programu "Žene u liderstvu" čije cilj da osnaži saradnju lokalnih samouprava u zemljama Evrope povezivanjem žena na rukovodećim pozicijama – posebno gradonačelnica i njihovih zamjenica. Namjera je stvoriti mrežu podrške koja olakšava razmjenu znanja, unapređuje vještine upravljanja i podstiče lični i politički rast.

– Bez liderstva i mentorstva, žene u svijetu lokalne politike kojom dominiraju muškarci sklone su da podcijene svoje sposobnosti i osjete određeni strah u procesu suočavanja sa izazovima, a koji su pretočeni u određene kulturološke i sociološke norme, stereotipe, tradicionalne stege, ekonomske i strukturalne barijere. Iz tog je razloga, gradonačelnice i žene na liderskim pozicijama bi trebalo da rade zajedno kako bi se povezale, razvile programe liderstva i podsticale raznolikost u društvu - rekla je Injac.Injac kaže da "kako bismo povećali zastupljenost žena na rukovodećim pozicijama, posebno na nivou lokalnih vlasti, potrebno je da radimo na suočavanju sa ključnim sistemskim i društvenim preprekama i rasteretimo ulogu žene kao lidera ili političarke".

– Uvjerena sam da sa mjesta gradonačelnice svakodnevno podstičem druge žene da se aktivno uključe u društvena zbivanja, jer samo na taj način možemo značajno uticati na obogaćivanje procesa donošenja odluka i graditi ravnopravno društvo - istakla je Injac, a prenosi "Politico".

https://www.politico.eu/newsletter/global-policy-lab/living-cities-live-from-the-eurocities-summit/

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. septembar 2024 04:16