Osnaživanje javnih servisa podrške za starije osobe / - FOTO: DAN PORTAL/MILENA ČAVIć
31/08/2024 u 17:33 h
Marija GogićMarija Gogić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(FOTO/VIDEO) Završen program osnaživanja starijih osoba: Dom starih - više od mjesta za život

Radionicama podrške starijim osobama, korisnicima JU Dom starih „Podgorica”, završen je višemjesečni program osnaživanja korisnika Doma starih, koji realizuje Međunarodna asocijacija za ljudske vrijednosti (IAHV) uz podršku Evropske unije i UNDP-a.

Direktorica Doma starih "Podgorica" Jelena Šofranac govoreći na završnoj konferenciji predstavljanja projekta „Osnaživanje javnih servisa podrške za starije osobe“ je kazala da je cilj učesnika programa bio da u Domu imaju što raznovrsniji sadržaj i da se uvijek nešto dešava.

Šofranac je istakla da su prije realizacije projekta, od marta ove godine, imali neku vrstu pilot faze gdje su „opipavali“ teren i vidjeli koliko će korisnici biti zainteresovani za ove vježbe.

image

Osnaživanje javnih servisa podrške za starije osobe

- FOTO: DAN PORTAL/MILENA ČAVIć

Kako je kazala, na početku je program bio namijenjen samo korisnicima odjeljenja gerijatrije.

- Međutim, posebno zadovoljnim i ponosnim čini nas to što je projekat realizovan na sva tri odjeljenja - gerijatrije, palijativne njege i demencije -  kazala je Šofranac.

Ona se, između ostalog, zahvalila i instruktorima koji su pokazali odgovornost i empatiju za korisnike. 

- Uspjeli su svakom korisniku da pristupe individualno, što je dovelo do toga da se korisnici iskreno raduju svakom dolasku, vježbama, da od instruktora traže savjet za bilo kakav problem - kazala je.

Šofranac je kazala da su na tom putu imali mnogo izazova.

- Nama ste zaista puno pomogli da nađemo adekvatan sadržaj za njih i da svi kroz ovaj projekt učinimo da kvalitet života bude na zadovoljavajućem nivou - kazala je direktorica Doma starih.

(FOTO/VIDEO) Šofranac: Korisnici Doma starih zadovoljni "Programom osnaživanja"

Prisutnima je na kraju poručila da upravo ovakva vrsta aktivnosti i programa jeste nešto što je uvijek dobrodošlo, kao i da su otvoreni za bilo koji predlog  koji će učiniti da svi budu zadovoljni.

image

Osnaživanje javnih servisa podrške za starije osobe

- FOTO: DAN PORTAL/MILENA ČAVIć

Program namijenjen korisnicima i zaposlenima u domu za starije osobe

Ovaj program je namijenjen korisnicima i zaposlenima u domu za starije osobe u Podgorici, kazala je ekspertkinja IAHV Aleksandra Grujović.

- On će trajati sve do avgusta. Mi smo sada jedno vrijeme imali malo intenzivnije programe za nekoliko različitih odjeljenja gdje borave korisnici. Mi sami i zaposleni, korisnici koristeći tehnike disanja i različite tehnike za tijelo, različite glasovne tehnike smijeha, primjećujemo da to zaista ima izuzetnog efekta, da se ljudi bolje osjećaju, da se zajednički druže, da na lijepi način provode vrijeme – pojasnila je Grujović.

Predstavnica Evropske unije Brigita Kuhar kazala je da sektori obrazovanja i njege imaju ključnu ulogu za sve koji žele da žive i stare dostojanstveno, ali da je mnogo zemalja siromašno da bi posvetilo adekvatnu pažnju socijalnoj zaštiti i zbrinjavanju.

- Stavljanje njege na dnevni red može poboljšati život i njegovatelja i osoba kojima je njega potrebna. Evropska unija je to učinila usvajanjem strategije za sektor njege 2022. godine, a pristupačnost njezi je jedan od osnovnih principa EU skupa socijalnih prava. Drago nam je da vidimo da su usluge njege za starije takođe važne za ukupne reforme socijalnih usluga na kojima je Crna Gora radila – navela je predstavnica EU.

"Projekat je trajao sedam mjeseci, a obuhvatio je oko 90 korisnika Doma sa odjeljenja gerijatrije, demencije i palijativne njege.

Istakla je da Evropska unija podržava ambiciozne reforme u Crnoj Gori usmjerene ka bolje razvijenim socijalnim uslugama koje su održivo finansirane i dostupne u cijeloj zemlji.

-  Ohrabrujemo sve relevantne institucije na lokalnom i nacionalnom nivou da sarađuju kako bi pronašli najbolja rješenja za ovaj važan izazov. Uloga organizacija civilnog društva, poput Međunarodne asocijacije za ljudske vrijednosti i partnerske organizacije Instituta za medije Crne Gore, u razvoju i testiranju dobre prakse je veoma važna i ovaj projekat je dobra ilustracija te uloge. Moramo svi da vodimo računa o svom fizičkom i mentalnom zdravlju, a još više u situacijama stresa ili kada se osjećamo sami – kazala je ona.

Instruktorka na programu podrške za starije osobe Zorana Milošević je kazala da se program sastoji od pažljivo osmišljenih vježbi tijela, koje koje utiču na pokretljivost, elastičnost, da vježbe disanja daju energiju, smiruju emocije, umiruju um i vezuju ga za sadašnji trenutak.

- U tehnikama opuštanja osjetili smo relaksaciju, otpuštanje stresa, što je doprinijelo poboljšanju stanja i raspoloženja pojedinca. Laganim koracima, od ličnog ka kolektivnom, postupno se razvijala međusobna podrška, sticalo povjerenje, a život stanara u ovom domu je napredovao – kazala je Milošević.

Anketa koju smo sproveli sa korisnicima pomogla nam je da još bolje komuniciramo i unapređujemo program. Kroz slušanje korisnika, šta je to što žele, šta je to što predlažu iz časa u čas, momentalno smo iznalazili način kako da na to odgovorimo. Jedina konstanta je promjenjivost. Svaki dan nosi nove izazove, zato je ova praksa za svaki dan, kazala je instruktorka.

- Radilo se, vježbalo, družilo, radovalo. Bilo li domaćih zadataka, poput "Pruži ruku prva" ili "Učini neočekivani akt ljubaznosti". Domaći je ukazao da su zadaci korisnicima veoma bitni jer su uspješni sa svrhom. Spontan, iskren, prirodan kontakt doprinosi miru, harmonizaciji odnosa, što je ovoj populaciji veoma važno. Potreba za osjećajem unutrašnjeg mira i harmonije u neposrednom okruženju ključno je za održanje stanja ljubavi svakome od nas, a posebno stanarima doma – pojasnila je.

Pozitivna iskustva zaposlenih i korisnika Doma

Govoreći o programu korisnici su kazali da je dobar i neophodan za osobe sa oslabljenim imunitetom, a vježbe su opisali kao osnažujuće.

Zaposleni su kazali da su vježbe bile značajne jer su uspjeli da se oslobode stresnog dijela posla, a neki od njih su izdvojili vježbu „smijeha“ koja je stvarala posebno raspoloženje.

Ističe da je za stanare dom više od mjesta za život.

- Ovaj dom je zajednica koja je omogućila da se osjećaju sigurno, poštovano i voljeno, jednom riječju - dostojanstveno. Naš zadatak je da ukažemo na mogućnosti napretka kvaliteta života starijih osoba koje su u sistemu socijalne zaštite, njegujući zdrave stilove života kroz primjenu vježbi za tijelo, tehnika disanja, relaksacije i zdrave hrane. Cilj je učiniti kvalitetni život populacije "treće životne dobi" – poručila je Milošević.

Instruktor Ljubiša Mladenović kazao je da su pri prvom pojavljivanju imali tremu, ali da se na dočeku napravio dobar odnos i komunikacija sa korisnicima, da im se dopalo to što su radili i da su bili redovni na vježbama.

- Ja sam mislio da će biti izazovno, ali zapravo je bilo divno i inspirativno – poručio je Mladenović.

Program traje do kraja avgusta i dio je projekta „Osnaživanje javnih servisa podrške za starije osobe“ koji realizuje NVO Međunarodna asocijacija za ljudske vrijednosti (IAHV), podržanog u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u partnerstvu s 14 lokalnih samouprava, među kojima su Glavni grad Podgorica, Prijestonica Cetinje, Opština Zeta i Opština Danilovgrad, čineći klaster Središnji region.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 03:44