Krapović na 2BS forumu / MOD
05/10/2024 u 11:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

2BS forum: Žalimo što Spajić nije prepoznao značaj foruma i doprinio unapređenju dijaloga

Iz Atlantskog saveza Crne Gore saopštili su da im je žao što premijer Milojko Spajić nije prepoznao značaj 2BS Foruma kao prestižne regionalne platforme za razmjenu mišljenja o ključnim globalnim i regionalnim izazovima, a posebno im je, ističu, žao što nije iskoristio priliku da lično doprinese unapređenju dijaloga u Crnoj Gori.

Oni su, kao organizatori 2BS Foruma, reagovali nakon što je Spajić kazao da smo na Forumu, "umjesto eminentnih stručnjaka, dobili tužibabe Jakova Milatovića i Mila Đukanovića".

– 2BS Forum je četrnaesti put zaredom pokazao da je najozbiljnija bezbjednosna konferencija u Jugoistočnoj Evropi, sa preko 400 učesnika iz više od 25 zemalja iz cijelog svijeta, među kojima su eminentni međunarodni profesori, eksperti, stručnjaci iz oblasti bezbjednosti, najviši predstavnici NATO i EU, koji su juče učestvovali u otvorenim diskusijama na teme bezbjednosti, vanjske politike i budućnosti regiona. Primarni cilj 2BS Foruma od osnivanja 2011. godine je konstruktivna razmjena ideja i rješenja za akutne probleme sa kojima se suočavaju sve zemlje regiona, pa i Crna Gora – navodi se u njihovom saopštenju. 

Zbog toga im je, navode, žao što Spajić nije prepoznao značaj 2BS Foruma kao prestižne regionalne platforme za razmjenu mišljenja o ključnim globalnim i regionalnim izazovima, a posebno im je, kažu, žao što nije iskoristio priliku da lično doprinese unapređenju dijaloga u Crnoj Gori.

– Sa datumom održavanja Foruma i svim relevantnim detaljima premijer Spajić je upoznat na vrijeme, ali nažalost ni ove godine – kao nijedne prethodne od 2020 – nije našao vremena da prisustvuje. Njegovo učešće svakako bi bilo dragocjeno, jer bi omogućilo priliku za direktnu komunikaciju s relevantnim međunarodnim partnerima i stručnjacima iz različitih oblasti, ukrštanje argumenata i ideja. Sada već simptomatična premijerova odsutnost sa 2BS foruma, te odsutnost dijela predstavnika Vlade koji bi trebalo da se bave ovim važnim temama, ukazuje na nedostatak volje za učestvovanje u razgovorima na najvišem nivou, što bilježi kontinuitet od 2020. godine i što svakako nije u interesu ni Crne Gore ni njenih građana – naveli su iz 2BS foruma. 

Poručuju da će organizatori Foruma analizirati sve kritike kako bi konferenciju učinili još boljom i učvrstili njenu lidersku poziciju u ovom dijelu Evrope. Međutim, naglašavaju da fokusiranost na to što je rečeno, a ne na to ko je rekao, kritiku čini kredibilnijom i konstruktivnijom, bez obzira da li je ona pozitivna ili negativna.

– 2BS Forum će ostati mjesto gdje se otvaraju ključne teme, i umjesto izbjegavanja diskusije, vjerujemo da je odgovornost svih nas, a naročito najviših funkcionera, da učestvujemo u tim diskusijama i aktivno doprinosimo jačanju međunarodnog ugleda Crne Gore.

Spajić: Umjesto eminentnih stručnjaka, dobili tužibabe Milatovića i Đukanovića

Naša vrata ostaju otvorena za sve koji su spremni za ozbiljan i zajednički rad na izazovima s kojima se suočavamo, i nadamo se da će gospodin Spajić na narednom 15. 2BS Forumu, u nekoj ulozi tu priliku iskoristiti.  Samo kroz otvorenu komunikaciju možemo izgraditi bolju budućnost za našu zemlju – zaključili su iz 2BS foruma.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. oktobar 2024 11:56