Дритан Абазовић и Дејвид Моран / - фото: ПРИНТСКРИН
30/09/2021 u 11:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Абазовић-Моран: Еколошка држава наjвећа компаративна предност Црне Горе

Абазовић је истакао да су у претходних годину дана постигнути неки значаjни резултати на пољу заштите животне средине, напомињући учињено по питању малих хидроелектрана и Солане у Улцињу

Наjвећа компаративна предност Црне Горе jе та што jе jедина у свиjету Уставом декларисана еколошка држава, што jоj отвара посебна врата на глобалноj нивоу. Треба нам више зелених проjеката коjи ће миjењати свиjест грађана, навео jе потпредсjедник Владе Црне Горе  Дритан Абазовић у разговору са Деjвидом Мораном, регионалним британским амбасадором за ЦОП26.

Потпредсjедник Абазовић jе истако jе да ће Црна Гора са задовољством присуствовати у Гласгову на ЦОП26, конференциjи Уjедињених нациjа о климатским промjенама, наводећи да су климатске промjене и заштита животне средине теме коjе у овом тренутку могу зближити свиjет.

Говорећи о Црноj Гори као земљи изузетних еколошких потенциjала, Абазовић jе навео да jе црногорска Влада први пут добила Министарство екологиjе када jе формирана 42. Влада Црне Горе. У том смилу, Абазовић jе истакао да су у претходних годину дана постигнути неки значаjни резултати на пољу заштите животне средине, напомињући учињено по питању малих хидроелектрана и Солане у Улцињу.

Абазовић jе навео да jе Црна Гора земља са изузетним природним богатствима и могућностима развоjа у обновљиве изворе енергиjе, напомињући да у поjединим дjеловима земље има више од 250 сунчаних дана годишње.

Регионални британски амбасадор за Европу, Централну Азиjу, Турску и Иран, Деjвид Моран, истакао jе да се радуjе доласку у Црну Гору и да jе спреман нашоj земљи пружити подршку на пољу развоjа зелених политика. Наглашаваjући значаj природних ресурса у савременом свиjету, Моран jе назначио да jе тренутно у свиjету интерес за борбу против климатских промjена већи неко икад приjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 14:21