/ - FOTO: VLADA CRNE GORE
27/04/2023 u 21:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Abazović na Kembridžu: Crna Gora je zemlja sunca, osmijeha i prirodnih resursa

On je pred brojnim studentima govorio o važnosti evropskih integracija za Zapadni Balkan, ali i procesa proširenja za EU

- Crna Gora je zemlja sunca, osmijeha, prirodnih resursa koju treba svako da posjeti. Ambicija Vlade je da je kreira kao "zelenu destinaciju- istakao je predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović tokom predavanja koje je danas održao na Kembridžu.

Abazović je u razgovoru sa Brendanom Simsom, profesorom istorije evropskih međunarodnih odnosa, studentima i zainteresovanom javnošću govorio o zelenim politikama, novom konceptu u održivoj EU politici i modelima suzbijanja nacionalizma kroz borbu protiv korupcije.

- Kreiramo sistem u kojem je svako važan - bez shvatanja demokratskih vrijednosti ne možemo doći ni do ekoloških pobjeda. Svaka vlada na svijetu treba da ima ekološku komponentu u top prioritetima - naznačio je premijer na Cambridge Union, najstarijem debatnom klubu na svijetu, osnovanom 1815. godine.

On je pred brojnim studentima govorio o važnosti evropskih integracija za Zapadni Balkan, ali i procesa proširenja za EU.

- Sviđa mi se ideja promovisana od strane predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela da zemlje kandidati za članstvo, sjede za stolom sa ostalim članicama, utiču na oblikovanje odluka, dok ne postanu punopravne članice i dobiju mogućnost da glasaju za odluke - naglasio je premijer Abazović navodeći da zemlje Zapadnog Balkana moraju ojačati međusobno povjerenje.

Abazović je prvi predsjednik Vlade sa Zapadnog Balkana koji je gost Cambridge Union, a kroz dugu istoriju su, između ostalih, bili gosti ličnosti iz različitih društvenih sfera, poput Vinstona Čerčila, Frenklina Ruzvelta, Ronalda Regana, Margaret Tačer, Dalaj Lame, Bil Gejtsa, Stivena Hokinga, Roberta De Nira, Volodimira Zelenskog, Berni Sanders i brojni drugi.

Govoreći o položaju mladih na Balkanu, premijer Abazović je naveo da mladi, pored ekonomskih razloga, najviše odlaze i zbog nepravde koja ih demotiviše da ostanu, dodajući da će borba protiv organizovanog kriminala i borba za vladavinu prava stvoriti i bolje uslove za mlade ljude u Crnoj Gori.

- Crna Gora je unikatna destinacija i ja želim da ljudi dolaze, rade i ostaju - naveo je on, zaključujući da Crna Gora ima jednostavne principe zasnovane na prijateljstvu i njegovanju zapadnih vrijednosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 21:44