/ - SCREEENSHOT/ DAN PORTAL
23/10/2023 u 14:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Abazović: URA neće podržati Mandića, Spajić da odluči o popisu

Ti koji stvaraju većinu i glasaju, kazao je on

Građanski pokret (GP) URA neće podržati izbor lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića za predsjednika Skupštine, kazao je premijer i lider URA-e Dritan Abazović.

On je novinarima, nakon potpisivanja sporazuma o opredjeljivanju sredstava Fondu za ubrzani razvoj Crne Gore, rekao da će URA od momenta kada se izabere nova izvršna vlast i skupštinska većina biti opozicija. Na pitanje hoće li URA podržati izbor Mandića za funkciju čelnika parlamenta, Abazović je rekao da ta partije ne učestvuje u procesu formiranja vlasti.

- Zašto bismo podržali kada nijesmo dio većine? Ti koji stvaraju većinu, ti i glasaju - rekao je Abazović.

Na pitanje da li zna kada će biti održana sjednica Skupštine, Abazović je odgovorio da je vidio informaciju da će navodno biti u ponedjeljak.

- Drugu informaciju nemam, mislim da je bolje da bude što prije - dodao je Abazović.

Upitan da prokomentariše ocjene da u pojedinim opštinama u kojima vlast vrši Demokratska partija socijalista ne postoje uslovi za održavanje popisa, on je rekao da to više nije pitanje za aktuelnu vladu.

- Pitajte novog mandatara. Pitajte ga što se ne izjašnjava oko popisa, šta on misli o popisu i hoće li ga odložiti ili neće - naveo je Abazović i dodao da je aktuelna Vlada završila sa svim velikim pitanjima koja je imala na agendi.

- Mi popis možemo da sprovedemo, kao što smo svako teško pitanje sproveli u djelo. Hoće li oni da ga sprovode, u kojim opštinama, na koji način, nije to više pitanje za nas -dodao je Abazović.

Upitan da li Crna Gora podržava Izrael u sukobu sa Hamasom, Abazović je kazao da Vlada vodi principijelnu i poštenu politiku koja promoviše zaštitu ljudskih prava i sloboda svuda u svijetu.

On je podsjetio da je Vlada na prošloj sjednici usvojila usmenu informaciju o inicijativi 40 nevladinih organizacija (NVO) za donaciju Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA).

- Vlada je donijela odluku da uplati humanitarnu pomoć civilima u Palestini. Mislim da će to biti realizovano ove sedmice - rekao je Abazović.

On je naveo da će mediji biti obaviješteni o iznosu i dodao da ta suma sigurno neće biti prevelika.

- To je pokazatelj da mi ne ulazimo u arbitriranje vezano za velike političke situacije, naročito ratne, ali smo spremni svima da izađemo u susret - kazao je Abazović.

Vlada, kako je istakao, ne može da podrži terorističke napade od bilo koga, niti ubijanje nevinih ljudi.

- Znate kako je počeo ovaj konflikt. Molimo se za mir, sigurno ne možemo da damo ogroman doprinos miru, ali naš glas razuma će postojati i u UN-u i svim institucijama gdje Crna Gora participira - kazao je Abazović.

On je naglasio da država i Vlada nijesu ćutale.

- Imali smo zahtjev od NVO, izašli smo u susret. Nećemo ćutati na potrebu ljudi da imaju vodu, ljekove, osnovne životne namirnice - istakao je Abazović.

On je, odgovarajući na novinarsko pitanje zašto se kriju ukupni troškovi puta u Njujork, gdje je održana Generalna skupština UN-a, kazao da može da govori o troškovima Vlade, koji su koštali pet puta manje nego prošle godine.

- Za troškove puta delegacije predsjednika države imate instituciju, obratite se - naveo je Abazović.

Na pitanje novinara kako komentariše to što je obezbjeđenje potrošilo više novca nego članovi Vlade, a razlika je samo u jednoj osobi, on je odgovorio da troškove obezbjeđenja plaća Uprava policije.

- Kako oni rade buking i te stvari koje su tehničke, ja zaista ne znam - dodao je Abazović i poručio nikakvog skrivanja nema.

On je rekao da je Crna Gora ove godine, bez obzira na medijske natpise, otišla sa jednom od najmanjih delegacija.

Abazović: Crna Gora ima prijatelje širom svijeta

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 00:12