/ - ALTERNATIVA
15/02/2023 u 14:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Alternativa podnijela krivičnu prijavu zbog zloupotrebe podataka Mandića i Spajića

Bez prethodne saglasnosti Mandića i Spajića lica u DIK-a poslali su lične podatke Republičkoj izbornoj komisiji Srbije, koja im je na taj upit uredno odgovorila u rekordnom roku

Alternativa Crna Gora je podnijela je krivičnu prijavu protiv lica u Državnoj izbornoj komisiji Crne Gore koja su, kako navode, zloupotrebila lične podatke Andrije Mandića i Milojka Spajića, u svoje ime i za svoj račun, kršeći Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

- Bez prethodne saglasnosti Andrije Mandića i Milojka Spajića poslali su lične podatke Republičkoj izbornoj komisiji Srbije, koja im je na taj upit uredno odgovorila u rekordnom roku. Bez obzira na političku pozadinu ove priče, podaci o ličnosti ova dva crnogorska državljana su zloupotrebljeni. Mi imamo osnov sumnje da je to urađeno da bi se uticalo na izborni proces. Drugo lice, Milojko Spajić nije čak ni podnio kandidaturu u momentu provjere od strane Državne izborne komisije. Apsurd..., navode iz Alternative.

image
- ALTERNATIVA

Kako dodaju, sve je urađeno bez prethodne saglasnosti Ministarstva unutrašnjih poslova koje čuva podatke o ličnosti i uz čiju saglasnost je čitav proces trebalo da bude odrađen.

- Urađeno je bez pismene saglasnosti lica čiji podaci su zloupotrebljeni. Zloupotreba podataka nije rijedak slučaj, ali je Državna izborna komisija morala da reaguje na profesionalan i zakonit način. Očekujemo da lica koja su ovo uradila odgovaraju pred zakonom ove zemlje. Tužba je poslata na obradu ODT Podgorica, dodaju u saopštenju.

image
- ALTERNATIVA

Kako ističu iz Alternative: "Napominjemo da je Državna izborna komisija nesposobna da reaguje u slučaju Podgorice, gdje su građani prije više mjeseci odlučili da smijene vlast. Ali su zato vrlo vrzi kad je u pitanju politički angažman i zloupotreba podataka".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 20:18