Ђукановић са амбасадорима / - Ђукановић са амбасадорима
17/05/2022 u 18:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Амбасадори Шведске и Финске захвалили Црној Гори на подршци чланства у НАТО

Ђукановић је честитао на ефикасно спроведеним процедурама у националним оквирима, истичући да агресија на Украјину никога не може оставити равнодушним

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић примио је амбасадоре Финске Кима Лахдевирта и Шведске Анике Бен Давид.

Амбасадори су захвалили предсједнику на брзом одговору на њихову иницијативу за пријем, посебно на, како су казали историјски дан за обје земље у контексту безбједносне перспективе и апликације за пријем у чланство НАТО савеза.

Информишући Предсједника о ажурним процедурама у националним институцијама, исказали су захвалност за подршку Црне Горе чланству у Алијанси, што се у Финској и Шведској високо цијени.

  - Обострано је изражено очекивање да ће процес ратификације споразума о приступању трајати кратко и да ће имати разумијевање свих земаља чланица. Амбасадор Финске је подсјетио да је непосредан повод захтјева за пријем у Алијансу, агресија на Украјину, али и нагласио да су процеси проширења ЕУ на ЗБ и проширење НАТО на сјеверни дио Европе, комплементарни процеси, који иду руку под руку у циљу уједињене европске перспективе - саопштено је из  Кабинета предсједника.

Амбасадорка Шведске истакла да је мотив за разматрање европске безбједносне перспективе у њеној земљи, брутално прекинути 200-о годишњи мир у којем је уживала Шведска, уз задовољство што су обје државе заједно на путу ка чланству у НАТО.

Ђукановић је изразио задовољство сусретом уз подсјећање да су Финска и Шведска пријатељске државе Црној Гори, којима смо захвални за подршку нашим европским аспирацијама као узорним моделима у бројним областима.

Он је честитао на ефикасно спроведеним процедурама у националним оквирима, истичући да агресија на Украјину никога не може оставити равнодушним и да нико не може остати неутралан у односу на посљедице агресије на сваку европску земљу. 

 - Приступање Финске и Шведске, оснажиће Алијансу, донијети нови квалитет и вриједност, што ће вјерује, разумјети све чланице, казао је Предсједник. Црна Гора зна значај ажурног  приступања, и потрудићемо се да будемо једна од првих земаља која ће ратификовати Споразум, поручио је предсједник.

Заједнички је оцијењено да је јако важно наставити процес уједињења Европе и ширење НАТО у циљу безбједности, стабилности и глобалне конкурентности Европе. На тој линији амбасадори су поздравили и формирање нове Владе у Црној Гори, као подстицај даљој европској перспективи наше земље.

Размијењена су мишљења и о унапређењу билатералне сарадње, посебно у области економије, трговинске и туристичке размјене и примјени добрих искустава и пракси Финске и Шведске у Црној Гори, посебно у области образовања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 19:48