Mihailo Anđušić / - MIHAILO ANđUšIć
15/06/2024 u 12:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Anđušić: Odbor nastavlja sa radom, parlamentarna većina da pokaže odgovornost

Odbor za izbornu reformu nastaviće rad u četvrtak, a svako odugovlačenje zbog političkih trvenja u parlamentarnoj većini bilo bi pogubno po njegovo funkcionisanje i loša poruka pred dobijanje završnih mjerila za poglavlja vladavine prava, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Mihailo Anđušić.

Vlada je prethodne sedmice povukla odluku o uvođenju prinudne uprave u Šavniku, a što je bio uslov opozicije za nastavak rada Odbora za izboru reformu.

Anđušić je podsjetio da je odmah nakon povlačenja odluke Vlade, DPS pozdravio taj čin i pozvao na promptan i intezivan nastavak rada Odbora za izbornu reformu, jer su svjesni značaja cjelokupne situacije.

- Nakon te inicijative kopredsjedavajućeg iz redova opozicije i kratkih neformalnih konsultacija, za 20. jun je zakazana nova sjednica Odbora, odnosno dogovoren nastavak rada - rekao je Anđušić agenciji MINA.

On je dodao da bi na toj sjednici trebalo da se dogovori ubrzana dinamika rada Odbora i mapa puta.

- Svako odugovlačenje u smislu promjene tema ili pauza izazvanih političkim trvenjima u parlamentarnoj većini bilo bi pogubno po rad Odbora i veoma loša poruka pred proces dobijanja završnih mjerila koji slijedi ubrzo - istakao je Anđušić.

On je kazao da je odgovornost dominantno na parlamentarnoj većini.

- Opozicija je pokazala odgovornost u ovoj situaciji od samog starta, a i nakon pauze, jer se mimo ovog opravdanog razloga i uslova za nastavak nije bavila političkim i populističkim ucjenama, kao što je to bio slučaj u ranijim sazivima - rekao je Anđušić.

On je kazao da je dosta vremena već potrošeno bez opravdanih razloga, a da obaveza i posla ima više nego što je to bio slučaj u startu.

Anđušić je rekao da, ukoliko tempo i način rada bude u skladu sa onim što se do sada moglo vidjeti, s obzirom na aktuelne probleme na svim nivoima, nije optimista da Odbor za izbornu reformu može odraditi kvalitetan posao.

- Tu prije svega mislim na političku krizu i dezorjentaciju parlamentarne većine, najave novih izbornih procesa, novih zakonskih rješenja i sve akutne probleme koji su na snazi kad su u pitanju izborni procesi - naveo je Anđušić.

On je ukazao da je izričit stav DPS-a po pitanju nastavka rada Odbora bio vezan za povlačenje Odluke Vlade o prinudnoj upravi u Šavniku.

(VIDEO) Zirojević za "Dan": Država nesposobna da organizuјe izbore u Šavniku

Kako je naveo Anđušić, bezakonje, kriminal i uskraćivanje ustavnog prava građanima te opštine je bilo nešto na šta DPS nije htio pristatati ni po koju cijenu.

- Ispostavilo se da su naši zahtjevi i argumenti bili opravdani i da smo u toj situaciji izvojevali svojevrsnu pobjedu. Nadam se izborni proces u Šavniku realizovati u najskorijem roku uspješnom organizacijom izbora na preostalim biračkim mjestima - rekao je Anđušić.

On je kazao da je jedino moguće rješenje krize u Šavniku realizacija izbornog procesa na preostalim biračkim mjestima, uz koordinaciju nadležnih državnih institucija koje treba da obezbijede zaštitu ustavno-pravnog poretka u toj opštini i da oni politički subjekti koji pobijede na tim izborima legitimno formiraju vlast i preuzmu rukovođenje opštinom.

- Bilo koje kombinatorike mimo ovih, legitimnih i logičnih, vratile bi nas na pređašnje stanje i bojkot rada Odbora bi, kao što smo i ranije istakli, bio samo jedan od metoda kojima bi smo odgovorili na takvu anarhiju - istakao je Anđušić.

Ministar javne uprave, Maraš Dukaj, podnio je Skupštini inicijativu da u okviru reforme izbornog zakonodavstva razmotre predlog uvođenja neposrednog izbora predsjednika opštine i predlog da se izbori u svim jedinicama lokalne samouprave održavaju istog dana.

Komentarišući inicijativu, Anđušić je kazao da vidi jedan broj potencijalnih prednosti, a isto tako i nedostataka kada je u pitanju uticaj tog zakonskog rješenja na crnogorski izborni sistem.

Kako je naveo, neposredan izbor predsjednika opština i gradinačelnika, kao i izbori u jednom danu, su teme i dileme koje se već duže vrijeme nameću i analiziraju kroz izborno zakonodavstvo.

- Mislim da sada imamo povoljan momenat da o tome na kvalitetan način povedemo dijalog u Odboru, sa posebnim akcentom na pomoć i mišljenje akademske zajednice, nevladinog sektora i jednog broja državnih institucija - rekao je Anđušić.

On je kazao da će nakon sveobuhvatne analize zakonskog rješenja i potencijalnih korekcija, prije svega na Odboru i planumu, DPS odlučiti o tome da li to zakonsko rješenje predstavlja iskorak za crnogorsko izborno zakonodavstvo i parlamentarnu demokratiju uopšte.

- Moje lično mišljenje je da pomenute izmjene imaju potencijala da dodatno racionalizuju i unaprijede neke od pomenutih procesa i problema sa kojima se suočavamo kroz izborno zakonodavstvo u praksi - zaključio je Anđušić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 17:11