/ - SKUPšTINA CG
08/01/2024 u 12:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ASP: I Parlament efektnije da djeluje zbog Poglavlja 27

Poglavlje 27 je veoma izazovno u finansijskom smislu i potrebna su ogromna ulaganja u desetinama miliona eura da bi se ispunili strogi zahtjevi EU za zaštitu životne sredine, navode iz ASP

Akcija za socijalnu pravdu (ASP) dostaviće ove sedmice inicijative skupštinskom Odboru za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje i Odboru za evropske integracije, sa predlogom da se kroz kontrolno saslušanje utvrdi presjek stanja u Poglavlju 27 i usaglašenost domaćeg sa pravom Evropske Unije (EU), a kako bi kroz izradu zaključaka parlament doprinio bržem procesu ispunjavanja obaveza Države Crne Gore u ovom segmentu evropskih integracija.

- Podaci ASP-a, dobijeni od Skupštine Crne Gore na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, pokazuju da je u protekloj deceniji pred narodnim poslanicima bilo devet sistemskih zakona iz oblasti zaštite životne sredine, ali stepen usklađenosti sa evropskim direktivama treba da se nastavi i ispuni niz završnih mjerila za zatvaranje Poglavlja 27. Posebno izazovna oblast je upravljanje otpadom, a predlog tog zakona je nedavno usvojen od Vlade i trebalo bi brzo da se nađe pred državnim parlamentom, dok Brisel očekuje i da Vlada bez odlaganja utvrdi Nacionalni energetski i klimatski plan i više drugih strateških dokumenata- navodi se u saopštenju.

Kako ističu, Poglavlje 27 je veoma izazovno u finansijskom smislu i potrebna su ogromna ulaganja u desetinama miliona eura da bi se ispunili strogi zahtjevi EU za zaštitu životne sredine.

- Ipak, u osiromašenom i društveno polarizovanom društvu, kakvo je crnogorsko, u dobroj mjeri se ova oblast posmatrala (i dijelom i dalje posmatra) kao drugorazrednog značaja, pa se tako prirodni resursi nemilice iskorištavaju i uništavaju, a izostaju značajnija ulaganja u zaštitu.Poglavlje 27 odnosi se na oblast zaštite životne sredine i klimatske promjene, a pravna tekovina EU obuhvata propise koji se tiču klimatskih promjena, kvaliteta voda i vazduha, upravljanja otpadom, zaštitu prirode, industrijsko zagađenje, hemikalije, buku i civilnu zaštitu. U poslednjem Izvještaju Evropske Komisije o napretku Crne Gore u pristupanju EU za 2023. godinu, ukazuje se da je postignut ograničen napredak u daljem usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU o vodama, zaštiti prirode i klimatskim promjenama. Kako se kaže, potrebni su značajni napori o implementaciji i sprovođenju, naročito na polju upravljanja otpadom, kvaliteta voda i vazduha, zaštite prirode i klimatskih promjena- rekli su iz ASP.

ASP je sredinom prošlog mjeseca počela realizaciju projekta „Kvalitetnijim zakonima za bolju zaštitu životne sredine“, u okviru kojeg radi na pravnoj analizi deset sistemskih zakona iz ove oblasti i njihovoj usklađenosti sa evropskim direktivama.

- Projekat se realizuje kroz grant šemu šireg projekta „Osnaživanje učešća civilnog društva u oblasti životne sredine u procesu pristupanja EU (4E)“, kojeg realizuje Koalicija 27, podržanog od Evropske unije i Ministarstva javne uprave. Vodeći partner na tom projektu je Centar za zaštitu i proučavanje ptica- navode saopštenjem.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 05:42