Борис Бастијанчић / - Борис Бастијанчић
14/04/2022 u 13:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бастијанчић: Предсједник је уставно донио одлуке о расписивању пријевремених избора

Свакако, у односној изборној материји, Предсједник Црне Горе ће поступати сагласно духу и слову Устава Црне Горе, Закона о избору одбрника и полсаника и Закона о локалној самоуправи, наводи он

Борис Бастијанчић, савјетник за уставни систем и правна питања предсједника Црне Горе, обратио се саопштењем за хавност повдом расписивања локалних избора.

Саопштење преносимо интегрално: 

Предсједник Црне Горе је искључиво у складу са својим утврђеним уставним прерогативима, доследно слиједећи важеће правне акте и ваљано цијенећи прецизно дефинисане законске рокове, донио одлуке о расписивању пријевремених избора за одборнике Скупштине општине Тиват и Скупштине општине Будва, као и Одлуку о расписивању (редовних) избора за одборнике Скупштине општине Плужине и Скупштине општине Жабљак, према којима ће се сви поменути локални избори одржати 5. јуна, док је јуче донио Одлуку о расписивању избора за одборнике у Скупштини општине Бијело Поље и Скупштини општине Шавник, а они ће се одржати 12. јула 2022. године. Ријечју, ове одлуке, већ су интегрални дио правног поретка државе, а њихова уставност и законитост неупитна, какав ће бити случај и са свим донесеним одлукама у вези са предметном проблематиком, у сагледивом предстојећем временском периоду.

Такође, на рачун актуелног, током минулих дана отвореног питања, ваља нагласити да изборно законодавство Црне Горе не садржи ниједну правну норму, која на било који начин конституише обавезу Предсједника државе да распише локалне изборе, тако да они буду одржани у једном дану. Као вјеродостојно свједочанство томе стоји и ранија неуједначена пракса, што се коначно и јасно да закључити узимајући у обзир упоредну непобитну чињеницу - да су 20. маја 2018. године одржани избори у Општини Плужине, а само недјељу дана касније у Главном граду и у још 1О општина, чијим одборницима управо у јуну, односно јулу ово године истиче мандат.

У погледу оправданости и опортуности оваквог и сличног поступања или конкретног захтјева да се избори за одборнике одрже у једном дану, не може се говорити изловано и отргнуто од нестабилног институционалног амбијента нашег политичког система и континуиране или периодичне блокаде функционисања више значанијих или најзначајнијих државних зборних органа, какви су Влада и Скупштина Црне Горе свакако.

О овако важном питању, али и на друге битне друштвно-економске теме, неопходно је што прије отворити аргументовану и инклузивну дебату, тамо гдје јој је и мјесто - у највишем црногорском представничком и законодавном дому, која би могла довести до усаглашених рјешења, али и отпочињња његовог више од мјесец дана очекиваног првог - редовног прољећњег засиједања.

Свакако, у односној изборној материји, Предсједник Црне Горе ће поступати сагласно духу и слову Устава Црне Горе, Закона о избору одбрника и полсаника и Закона о локалној самоуправи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 16:51