Ilustracija / - FOTO: EPA
26/09/2024 u 13:35 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Berlin u središtu saradnje zemalja Zapadnog Balkana: 10. godišnjica Berlinskog procesa obilježava se istaknutim događajima

Berlinski proces, jedna od najvažnijih platformi za promociju saradnje i približavanja država Zapadnog Balkana i Evropske unije, obilježava započinjanje 10. godišnjice nizom uzbudljivih događaja, saopšteno je iz Ambasade SR Njemačke u Podgorici.

Pokrenut 2014. godine pod njemačkim vodstvom, Berlinski proces je od tada postigao impresivne uspjehe, kao što je ukidanje roaming naknade među državama Zapadnog Balkana u 2021. godini – to je bila prekretnica koja se temelji na sporazumu potpisanom u Beogradu 2019. godine.

Ovogodišnji proces pokrenut je, navode, već u junu Samitom o zelenoj mobilnosti u Sarajevu. Vrhunac slijedi 14. oktobra 2024. godine, kada će savezni kancelar Olaf Scholz u Berlinu iskazati svoju dobrodošlicu šefovima država i vlada Zapadnog Balkana i njihovim evropskim partnerima. Na marginama samita biće organizovani brojni ministarski sastanci i forumi sa širokim spektrom tema.

Njemački angažman za sigurnost i zaštitu granica

17. septembra su se na poziv njemačke savezne ministarke unutrašnjih poslova Nancy Faeser sastali ministri unutrašnjih poslova država Zapadnog Balkana sa kolegama iz Bugarske, Francuske, Grčke, Italije, Hrvatske, Austrije, Poljske, Slovenije i Ujedinjenog Kraljevstva kako bi pronašli zajedničke odgovore na goruća sigurnosna pitanja. Ključne teme sastanka bile su borba protiv neregularne migracije, trgovine ljudima, krijumčarenja i organizovanog kriminala.

Gospođa Faeser je istakla značaj saradnje sa zemljama Zapadnog Balkana, posebno u oblasti zaštite granica i krivičnog gonjenja. Ministarka je naglasila: „Po mnogim pitanjima moramo djelovati zajednički i evropski!“ Crnu Goru je na sastanku predstavljala Tijana Šuković, generalna direktorica Direktorata za evropske poslove, međunarodnu saradnju i programe podrške

Pet godina za integraciju Roma: Uspjesi i izazovi

18. septembra je državna ministarka za Evropu dr. Anna Lührmann održala u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova ministarski sastanak o integraciji Roma u kontekstu proširenja EU. U okviru ovog susreta proslavljena je peta godišnjica Deklaracije o integraciji Roma, koja je usvojena u poljskom Poznanu 2019. godine u okviru Berlinskog procesa.

U tom svjetlu odata su priznanja za uspjeh u oblastima zapošljavanja, obrazovanja, stanovanja, zdravstva i borbe protiv diskriminacije i raspravljano je i o drugim izazovima. Državna ministrarka Anna Lührmann naglasila je da integracija Sinta i Roma na Zapadnom Balkanu ostaje i dalje prioritet. Sastanku je prisustvovao ministar ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore Fatmir Gjeka.

Snažne žene, snažna budućnost: Ravnopravnost kao tema EU integracija

Vrhunac prošle sedmice bio je, dodaju, Forum o ravnopravnosti polova 19. septembra od strane savezne ministrke za ekonomsku saradnju i razvoj Svenje Schulze u kooperaciji sa organizacijom Kvinna till Kvinna.

Riječ je bila o rodnim perspektivama u okviru Berlinskog procesa, rodno specifičnom nasilju, učešću žena u procesima donošenja odluka i feminističkim perspektivama u procesima pomirenja.

Sveobuhvatni cilj događaja bio je da se ravnopravnost polova postavi kao važan aspekt za EU integraciju zemalja Zapadnog Balkana. Sa konferencije je poslata snažna poruka: ravnopravnost polova nije samo društvena potreba, nego i ključ za politički i ekonomski uspjeh regiona. Iz Crne Gore učestvovale su gradonačelnica Podgorice Olivera Injac i izvršna direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević.

Jača ekonomska povezanost i više evropskih investicija

Zamjenik kancelara i savezni ministar za ekonomska pitanja i zaštitu klime Robert Habek primio je ministre ekonomije Zapadnog Balkana i brojne kompanije aktivne na Zapadnom Balkanu na ekonomskoj konferenciji 24. septembra 2024. godine.

Tematski fokus događaja bio je Zajedničko regionalno tržište, smanjenje trgovinskih i investicionih barijera i energetska politika. Sa crnogorske strane na sastanku je učestvovao potpredsjednik Vlade i ministar ekonomije Nik Gjeloshaj.

Prognoza: Sastanci i forumi na visokom nivou do samita

Do samog održavanja samita 14. oktobra, puno je još toga na dnevnom redu; posebno sastanak ministara vanjskih poslova 01. oktobra kao i sastanak ministara ekologije 08. oktobra daju nadu da će doći do zanimljivih rezultata.

- I još jedan vrhunac: dan prije samita počinje dvodnevni forum mladih na kojem će mladi ljudi iz regiona predstaviti svoju viziju budućnosti Zapadnog Balkana i Evrope - zaključuju iz Ambasade Njemačke.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. septembar 2024 13:36