Bojanić Lalović / - LAZAR RUZIC
01/06/2024 u 09:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bojanić Lalović podgoričku Gimnaziju ostavila u dugovima

Bivša direktorica podgoričke Gimnazije „Slobodan Škerović“ Zoja Bojanić Lalović ostavila dug od 73 hiljade eura, saznaje televizija Adria

Indicije govore da je taj dug nastao zloupotrebom položaja i nenamjenskim trošenjem novca.

Prema podacima koje je objavila Adria, revizija finansijskog poslovanja Gimnazije „Slobodan Škerović“ pokazala je brojne nepravilnosti i nenamjensko trošenje sredstava sa računa škole na čijem je čelu od 2015. do 2021. godine bila aktuelna poslanica Demokratske partije socijalista Zoja Bojanić Lalović.

U zaključcima revizije se, između ostalog, navodi:

Da računovođa Gimnazije „Slobodan Škerović“ nije u skladu sa Zakonom o računovodstvu vodio analitičke kartice dobavljača za nabavljenu robu i usluge, kao ni kartice kupaca za izdate poslovne prostore, niti kartice za lica angažovana po ugovoru o djelu, te akontacije za službena putovanja i slično za čitav period od 2016. do 2021. godine.

Da računovođa Gimnazije, suprotno Zakonu o računovođenju i reviziji, a uz znanje i saglasnost direktorice Gimnazije, nije knjižio promet sa računa Centra za obrazovanje odraslih za 2016, 2017. i 2018. godini, niti je za ovaj period prezentovao dokumentaciju o ostvareno prometu na ovom računu.

Da je u knjigovodstvu Gimnazije, na osnovu izvoda o računu Visa Biznis kartice, knjižen kao trošak reprezentacije cjelokupan iznos od 4.448 eura, bez odgovarajuće dokumentacije, što je nedozvoljen propust, jer je tim iznosom morao da zaduži korisnika kartice Zoju Bojanić  Lalović, koja, kao korisnik kartice, utrošena sredstva nije pravdala odgovarajućom dokumentacijom.

Podaci, do kojih je došla ADRIA TV, ukazuju da je u mandatu Zoje Bojanić Lalović došlo i do nenamjenskog trošenja novca koji je bio opredijeljen za sistematski pregled zaposlenih u Gimnaziji „Slobodan Škerović“.

Tako je za zdravstveni pregled 140 radnika ta obrazovne institucije račun iznosio 4.915 eura, a izdat je od strane Doma zdravlja Podgorica.

Resorno ministarstvo uplatilo je na račun Gimnazije kompletan iznos troškova za sistematski pregled, ali ta sredstva nisu proslijeđena na račun Doma zdravlja Podgorica, kako to propisi nalažu, već je uplaćeno samo 1.000 eura u dvije tranše od po 500 eura, dok je preostali novac utrošen na druge namjene.

Osim nenamjenskog trošenja novca predviđenog za plaćanje sistematskog pregleda zaposlenih u Gimnaziji “Slobodan Škerović”, tokom mandata Zoje Bojanić Lalović nisu redovno plaćani ni računi za vodu, iako su sredstva za tu namjenu uredno servisirana od strane resornog ministarstva.

Tako je u septembru 2021. godine, odmah nakon stupanja na dužnost nove uprave Gimnazije, javni izvršitelj prinudno naplatio iznos od 5.440 eura na ime duga za vodu, plus troškove izvršenja.

Iako se u zvaničnoj biografiji Zoje Bojanić Lalović, objavljenoj na sajtu Skupštine Crne Gore, navodi da je 2019. godine dobila nagradu “Naj menadžerka”, podaci do kojih je došla ADRIA TV navode da je službeni novac koristila za privatne svrhe.

Jedan od primjera moguće zloupotrebe položaja bivše direktorice Gimnazije “Slobodan Škerović” iz 2017. godine je kupovina, od školskih para, telefona marke “Ajfon”, u iznosu od 1.437 eura.

Sporni su i troškovi za gorivo na račun Gimnazije, jer podaci pokazuju učestalo sipanje goriva u danima vikenda, tokom onlajn nastave, kao i za vrijeme raspusta.

Posebno su indikativni brojni troškovi za gorivo u februaru i martu 2021. godine i to registrovani na benzinskim pumpama u Nikšiću, iako ne postoje putni nalozi, koji potvrđuju službeno putovanje u Nikšić, u tom periodu.

Uprkos tome, brojni su računi za gorivo sa službene kartice podgoričke Gimnazije, a podsjećamo da se radi o periodu lokalnih izbora u Nikšiću 2021. godine, kada je Zoja Bojanić Lalović bila jedan od koordinatora DPS-a u tom gradu.

Informacije kojima raspolaže naša televizija govore da su svi ovi primjeri nenamjenskog trošenja novca i moguće zloupotrebe položaja od strane Zoje Bojanić Lalović dostavljeni resornom ministarstvu, koje je sada na potezu – da li će ih proslijediti nadležnim pravosudnim organima ili ih ostaviti u fioci.

Podsjećamo da je Bojanić-Lalović nakon smjene u Gimnaziji postavljena za v.d. direktoricu Zavoda za školstvo, a potom je avanzovana za poslanicu DPS-a u Skupštini Crne Gore.

Postavlja se pitanje da li će i kada doći na provjeru njen rad u Gimnaziji „Slobodan Škerović“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. jul 2024 08:27