Бранка Бошњак / - Бранка Бошњак
26/11/2023 u 11:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bošnjak: Hitno osnovati Ženski klub novog saziva Skupštine Crne Gore

Apelujem na poslanice novog saziva da što prije formiraju Ženski klub i aktivno krenu u realizaciju projekata koji će unaprijediti položaj žena, poručila je Bošnjak

Koristim priliku da u ovim danima borbe protiv nasilja nad ženama, pozovem poslanice novog saziva Skupštine da hitno konstituišu Ženski klub i nastave tamo gdje smo mi stale, jer živimo u vremenu gdje žene, zajedno, bez obzira na partijsku pripadnost i ideološke razlike, moraju doprinositi promjeni ukupnog ambijenta na dobrobit žena i djece, kazala je prva žena potpredsjednica Skupštine Crne Gore i inicijatorka osnivanja Ženskog kluba 27 saziva i njegova koopredsjednica Branka Bošnjak.

- Ženski klub prethodnog skupštinskog saziva bio je prepoznat kao pozitivan primjer. Uprkos stalnoj političkoj nestabilnosti i raznim izazovima, pokazale smo, kao članice Kluba, da možemo i trebamo zajedno, i uspjele da budemo aktivne i konsenzusom dođemo do mnogih zakonskih rešenja koja su unaprijedila crnogorsko društvo. Stavile smo akcenat na stvari koje nas spajaju, a njih je mnogo više nego onih koje nas razdvajaju, i uspjeh je bio zagarantovan. To je bila ta „čarobna“ formula. Rezultati koje smo postigle za samo dvije godine postojanja su impozantni - navela je ona.

Tako je, kako je kazala,  zahvaljujući Ženskom klubu olakšano dobijanje pasoša i prelazak granice djeci koja su povjerena na staranje jedanom roditelju, usvojen je i Zakon o privremenom izdržavanju djece i osnovan Alimentacioni fond, značajno je unaprijeđen Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji i povećan broj pokušaja o trošku države na šest, ne samo za bračne i vanbračne partnere već i za žene koje ne žive u bračnoj ili vanbračnoj zajednici a koje imaju problema da se ostvare kao majke, a omogućile smo i muškarcima da o trošku države imaju jedan pokušaj liječenja muške neplodnosti metodom „Micro TESE“.

- Uspjele smo i da podignemo starosnu granicu žene za besplatne pokušaje medicinski potpomognute oplodnje na 50 godina. Takođe smo se izborile i da oboljelim od maligne bolesti ili druge teže bolesti čije liječenje zahtijeva primjenu terapija koje će dovesti do neplodnosti, a nemaju djecu, se omogući prezervacija fertilnosti nekom od adekvatnih metoda na period od pet do deset godina ili duže, u skladu sa medicinskim indikacijama i predlogom struke - istakla je Bošnjak.

Podsjeća da su izmjenama Krivičnog zakonika koje smo pokrenule, ustanovljen registar pedofila i značajno su pooštrene kazne za krivična djela protiv polnih sloboda nad maloljetnim licima i uvedene mjere posebnog nadzora nakon odslužene kazne a koje podrazumijevaju zabranu primicanja mjestima gdje se okupljaju djeca, poput škola, igrališta, redovno javljanje policiji, posjete stručnim savjetovalištima, kao i obavezu poslodavca da pri zapošljavanja na pozicijima koje podrazumijevaju rad sa djecom da izvrši provjeru da li se lice nalazi u evidenciji počinioca ovih  djela.

Navodi, da su zahvaljujući Ženskom klubu stvoreni su zakonski preduslovi i obezbijeđeno pola miliona eura u Budžetu za početak izgradnje zgrade u kojoj će biti smještena Banka humanog mlijeka, potpisan je i Manifest protiv nasilja nad ženama u politici sa partnerskim organizacijama, organizovano niz okruglih stolova na aktuelne teme koje se tiču položaja žena, sa našim partnerima sprovedena je snažna medijska kampanja „Šta bi ti na mom mjestu“ sa ciljem suzbijanja nasilja u online prostoru kome su (svakodnevno) izložene politički aktivne žene u Crnoj Gori, organizovana izložba slikarki na temu buđenja ženske svijesti…  

- Ženski klub je imao kontinuiranu i intenzivnu partnersku saradnju sa međunarodnom zajednicom i civilnim sektorom. Bile smo glasne i oštro osuđivale svaki napad na žene u javnom i političkom životu, bez obzira od koga on dolazio. Prepoznajući naš uspjeh i aktivizam Ženski klub je pohvaljen u zadnja dva izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore u procesu integracija u EU, kao primjer kako možemo zajedno da doprinesemo boljitku našeg društva.

Iščekujemo i završetak realizacije naučnog projekta Žene u crnogorskoj patrijahalnoj kulturi 1879-1918, kao rezultat decenijskog rada etnološkinje i arhivistkinje Slavke Jovićević, a koji je Ženski klub značajno pomogao. Po prvi put ćemo „iz ženskog pera” imati mogućnost da se upoznamo kako su naše pretkinje živjele krajem devetnaestog i početkom dvadesetog vijeka - navela je Bošnjak.

Ali, nažalost, kako kaže, zbog skraćenog mandata Skupštine, ostalo je i dosta toga nezavršenog, a što smo započele ili imale u planu da pokrenemo, poput izmjena seta zakona u cilju suzbijanja maloljetničkih ugovorenih brakova koji su gotovi i spremni za stavljanje u proceduru, pa unapređenje Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i mnogo toga još.

- Zato apelujem na poslanice novog saziva da što prije formiraju Ženski klub i aktivno krenu u realizaciju projekata koji će unaprijediti položaj žena i pokažu da su one kao naše predstavnice u Skupštini, naš oslonac ali i primjer i putokaz svim onim ženama koje se osvješćuju, bude i shvataju da treba da budu aktivne, da imaju svoj stav i da se izbore za ravnopravnost i prisutnost na mjestima odlučivanja - poručila je u saopštenju.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 18:05