sa sastanka / - FOTO: đORđE CMILJANIć
11/06/2024 u 11:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Božović: Intenziviraćemo rad na ispunjenju obaveza iz evropske agende

Državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova Bojan Božović kazao je da Vlada Crne Gore nastavlja još intenzivniji rad s ciljem ispunjenja svih obaveza definisanih evropskom agendom.

- Veliki dio najzahtjevnijih obaveza iz poglavlja 23 i 24 smo završili, što će, uvjeren sam, značajno doprinijeti ispunjenju završnih mjerila u drugim pregovaračkim poglavljima i ubrzati put ka njihovom privremenom zatvaranju- naveo je on.

On je danas otvorio 17. sastanak Pododbora za trgovinu, industriju, carine i poreze između EU i Crne Gore.

Božović je zahvalio Evropskoj komisiji na kontinuiranoj posvećenosti koja značajno doprinosi da Crna Gora postane sljedeća članica Evropske unije.

Govoreći o oblastima koja su dio ovog Pododbora, a koja se odnose na poglavlja 1. Sloboda kretanja robe, 16. Porezi, 20. Preduzetništvo i industrijska politika, 29. Carinska unija i 30. Vanjski odnosi, Božović je kazao da, se aktivnosti odvijajaju ubrzanom dinamikom i da Crna Gora posvećeno radi na daljem usklađivanju i primjeni usvojenih propisa.

Istakao je uvjerenje da, osim poglavlja 30. Vanjski odnosi koje je privremeno zatvoreno, Crna Gora bilježi dobru internu spremnost da uskoro privremeno zatvori i poglavlja 1. Slobodno kretanje robe i 20. Preduzetnička i industrijska politika.

V.D. generalne direktorice Direktorata za međunarodnu saradnju, evropske integracije i implementaciju EU fondova u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Ivona Savićević je kazala da su rezultati ostvareni u periodu između dva sastanka Pododbora pokazatelj da sa jasnom vizijom, posvećenošću i upornošću dosljedno pratimo evropski put.

image

sa sastanka

- FOTO: đORđE CMILJANIć

“Naš cilj je da u koordiniranom angažovanju svih institucija svakodnevno radimo na usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa evropskim propisima, njihovoj adekvatnoj primjeni, izgradnji novih institucija, jačanju postojećih kapaciteta, kao i unaprijeđenju potrebnih znanja i vještina i ispunjavanju preduslova za budući ulazak u EU“, kazala je Savićević. Takođe je istakla da smo odlučni da uskladimo pravni okvir sa standardima EU, prihvatajući zajedničke vrijednosti EU.

Zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu EK za susjedsku politiku i politiku proširenja Sindi van der Bogert (Cindy van der Boogert) je pozdravila snažan fokus Crne Gore u proteklih šest mjeseci na sprovođenju reformi u pravcu dobijanja Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila  (IBAR) o poglavljima 23 i 24 o vladavini prava. Ova prekretnica otvara put za privremeno zatvaranje drugih poglavlja pregovora o pristupanju.

-Stoga će fokus na preduzetničku i industrijsku politiku morati da se intenzivira da bi se došlo do faze da bi ovo poglavlje moglo biti privremeno zatvoren- izjavila je van den Boogert. 

Što se tiče trgovine, EU strana je pozdravila kontinuirano usklađivanje Crne Gore sa trgovinskim pravilima EU i trgovinskim pozicijama. U oblasti carina i oporezivanja razgovarano je o načinima da se obezbijedi interkonekcija Crne Gore sa IT sistemima EU.  Evropska komisija je istakla mogućnosti u okviru novog Plana rasta za Zapadni Balkan, uključujući Reformsku agendu, za podršku reformama Crne Gore i procesu pridruživanja

Predstavnici Evropske komisije i crnogorskih institucija su zajednički ocijenili da je u periodu između dva sastankna Pododobora, Crna Gora napredovala u oblasti trgovine, industrije, carina i poreza, kako u dijelu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s pravnom tekovinom EU, tako i u oblasti jačanja administrativnih kapaciteta.

Učesnici sastanka su razmijenili mišljenja u vezi sa daljim planovima i aktivnostima koje vode ispunjenju uslova za privremeno zatvaranje svih poglavlja koja su dio ovog Pododbora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 12:48