Мајлинда Брегу / - REGIONAL COOPERATION COUNCIL
17/06/2022 u 19:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Брегу: Успостављање јединственог тржишта треба бити крајњи циљ Западног Балкана

Нико од нас у овом региону нема луксуз да изгуби још један дан, посебно имајући у виду да европска интеграција Западног Балкана већ годинама стагнира, рекла је Брегу

Рим није саграђен за један дан и успоставити јединствено тржиште је лакше рећи него учинити. Процес економске интеграције Западног Балкана и његова интеграција у Европску унију није једноставан задатак, али се надам да нам неће требати 35 година да то остваримо, колико је требало ЕУ да успостави јединствено тржиште, рекла је генерална секретарка Вијећа за регионалну сарадњу (РЦЦ) Мајлинда Брегу на 8. Преспанском форуму за дијалог данас у Охриду.

- Нико од нас у овом региону нема луксуз да изгуби још један дан, посебно имајући у виду да европска интеграција Западног Балкана већ годинама стагнира - рекла је Брегу.

Генерална секретарка Вијећа за регионалну сарадњу говорила је на панелу „65 година после Римског уговора: да ли је Европа у потпуности економски реконструисана и интегрисана?“, заједно са премијером Сјеверне Македоније Димитром Ковачевским, комесаром за проширење ЕУ Оливéром Вархељијем и премијерком Србије Аном Брнабић

image

Sa sastanka Prespanski forum

- REGIONAL COOPERATION COUNCIL

- Прошле године смо на овом мјесту прослављали ступање на снагу новог споразума о смањењу цијена роминга у региону, који је грађанима донио укидање роминга на Западном Балкану. Овај споразум није, међутим, био само економске природе у смислу продубљивања веза у региону или мањих рачуна за грађане. То је био и политички чин који нас је увјерио да се ствари реализују када год постоји одлука лидера у том смислу. Прича о заједничком регионалном тржишту неће бити кратка. Требат ће вријеме, али ако говоримо из потребе, водећи рачуна о песимизму људи, посебно младих од којих је једна од три особе незапослена, и уз жељу за промјенама у нашим друштвима, онда требамо убрзати ствари и остварити конкретна постигнућа на пољу економске сарадње - додала је Брегу.

- Ми у РЦЦ-у радимо с крајњим циљем да се грађанима Западног Балкана пружи једно јединствено тржиште. Ми смо мали регион са само 18 милиона људи, а можда и мање имајући у виду најновија кретање, од којих 76 посто сматра да је регионална сарадња од велике користи. За више од 43 посто незапосленост је највећи проблем, а слиједи је економска криза. У вријеме рата, у вријеме пандемије, потребно је да се зближимо. Шта год да доносиоци одлука из нашег региона одлуче, Вијеће за регионалну сарадњу је ту да то помогне и координира. Али на крају крајева, одлука је на њима - закључила је Брегу.

Преспански форум за дијалог је платформа коју је успоставила влада Сјеверне Македоније како би се омогућило земљама, лидерима, организацијама и грађанима да граде дугорочне односе и јачају партнерства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 21:52