Bošnjačka stranka   / - FOTO: BS
18/04/2024 u 15:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

BS: DSA da zbog kratkoročnih ličnih interesa ne urušava prava koja smo zajedno mukotrpno sticali

Bošnjačka stranka je pozvala Demokratski savez Albanaca da zbog kratkoročnih ličnih i partijskih interesa ne urušavaju prava koja su zajedno mukotrpno sticali.

Iz BS su reagovali na predlog za izmjenu Poslovnika Skupštine Crne Gore kojim se želi nametnuti izbor potpredsjednika iz reda parlamentarne većine.

Vladajuća većina: Podpredsjednika Skupštine iz redova manjina može da predlaže samo jedna manjinska stranka

- Naime, ovdje se ne radi o pravu, posebno ne o pravu koje počiva na sili većine, već o demokratskim principima i ustaljenoj demokratskoj praksi. To znači, uvaženi prijatelji, da je potpredsjednik iz reda poslanika manje brojnih partija pravo tih poslanika i o tome treba da se dogovore ti poslanici, a ne da im bilo ko van te grupe nameće rješenje. Upravo na tome počiva to ustanovljeno pravo i u svakom slučaju u kojem bi bilo ko van poslanika manjinskih partija arbitrirao o ovom pitanju, taj potpredsjednik ne bi bio potpredsjednik poslanika manjinskih partija, već aktuelne ili neke ad hok skupštinske većine - kazali su u BS.

DSA: Bošnjaci smatraju da pravo manjinskih naroda pripada samo njima

Istakli su da od ukupno 11 poslanika manjinskih partija u Skupštini Crne Gore, kandidata BS Damira Gutićaje za potpredsjednika Skupštine potpisom podržalo šest poslanika BS, poslanici Adrijan Vuksanović(HGI) i Mehmet Zenka(DUA), dok je usmenu podršku dao i predsjednik Force Genci Nimanbegu. Dakle, devet od 11 poslanika.

BS: Povući predlog za izmjenu Poslovnika jer nameće izbor potpredsjednika Skupštine iz reda manjinskih partija

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 15:42