/ - EVROPA SAD
19/08/2023 u 20:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Čarapić: Sistematizaciju mijenjaju tik pred odluku o zaposlenju

Nada se da na "grubi prelazak ove crvene linije" neće izostati sistemska reakcija nadležnih pravosudnih organa

Član Predsjedništva Pokreta "Evropa sad" i poslanik u Skupštini Crne Gore, Vasilije Čarapić, kazao je da je mijenjanje Pravilnika o sistematizaciji u Ministarstvu prosvjete, tik pred donošenje odluke o nečijem zaposlenju na osnovu konkursa, sramno za resornog ministra i Vladu koja je to omogućila. Čarapić je danas saopštio da je generalna direktorica u Ministarstvu prosvjete, Aleksandra Kuč, po ovlašćenju ministra prosvjete, 20. jula donijela skandalozno spornu odluku u vezi konkursa u Direkciji za evropske integracije i EU fondove i u Direkciji za međunarodnu saradnju.

- Donijela je odluku o tome da se ne vrši izbor kandidata koji je isplivao kao pobjednik javnih konkursa za radna mjesta - SS III u Direkciji za evropske integracije i EU fondove i SS III u Direkciji za međunarodnu saradnju, uprkos činjenici da su konkursi tog dana okončani i da je lista za izbor kandidata utvrđena - navodi Čarapić.

Ističe da se u pomenutoj odluci navodi da je procedura u cjelosti sprovedena i da je 20. jula obavljen intervju sa pobjedničkim kandidatom, ali se takođe navodi da je nakon tog intervjua, a istog dana Ministarstvo donijelo Prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, koje je dostavljeno Vladi na saglasnost.

Dodaje da će po izmjenama Pravilnika, koji u momentu donošenja Odluke nije ni stupio na snagu, vršiti novi raspored službenika i namještenika, pa kandidat koji je tog dana bio na intervjuu nije u mogućnosti da dobije posao.

- Gore opisano je jako loše i prosto je nevjerovatno na šta su ljudi koji u sistemu obnašaju odgovorne funkcije spremni da urade. Vjerujem da se prvi put dešava da se Pravilnik o sistematizaciji mijenja tik pred donošenje odluke o nečijem zaposlenju na osnovu konkursa (koji traje od januara), što je sramno za resornog ministra i Vladu koja je ovo omogućila. Naročito je sramno da ovo radi Vlada koja je već godinu dana bez legitimiteta, i to u periodu nakon izbora kojom je ista smijenjena još jednom od strane građana, a da ne pričamo o tome kako jedna takva Vlada stvarno nema ni potrebe ni legitimiteta da mijenja Pravilnik o sistematizaciji bilo kojih radnih mjesta u bilo kojem resoru - ističe Čarapić.

Zaključuje da se nada da na "grubi prelazak ove crvene linije" neće izostati sistemska reakcija nadležnih pravosudnih organa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 12:31