Centar za demokratsku tranziciju / - CENTAR ZA DEMOKRATSKU TRANZICIJU
14/08/2023 u 10:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

CDT: Izvršiti korekciju nejasnih i kontradiktornih odredbi ZIOP

Te izmjene su sprovođene od strane poslanika/ca, najčešće bez detaljne pravno tehničke redakture

Centar za Demokratsku Tranziciju pripremio je 35 preporuka za predstojeću izbornu reformu. 

- Važeći ZIOP je usvojen davne 1998. godine. Od tada je više puta mijenjan amandmanima, ali i odlukama Ustavnog suda koji je ukidao pojedine njegove odredbe. Te izmjene su sprovođene od strane poslanika/ca, najčešće bez detaljne pravno tehničke redakture. Zakon zato danas sadrži mnoge diskutabilne i prevaziđene odredbe kao i pravne praznine što otežava njegovo sprovođenje, pa čak i u dijelu kojim se propisuje obavljanje tehničkih stvari - poručili su iz CDT-a.

Pored toga, kako dodaju, u procesu primjene uočeni su brojni pravni nedostaci brojnih odredbi koje se odnose na izborne procedure, što je izazivalo pravne i praktične probleme.

- U konsultacijama sa DIK i stručnom i zainteresovanom javnošću neophodno je identifikovati sve ove probleme, i norme korigovati i precizirati tako da jezičko značenje pravnog teksta bude jasno. U toku predstojeće izborne reforme potrebno je nadomjestiti sve nomotehničke nedostatke našeg izbornog zakona i popuniti pravne praznine. Naš je predlog da se ne pripremaju izmjene i dopune nego radi novi tekst ZIOP - istakli su iz CDT-a. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 00:39