Приштина Косово / -Википедија
17/05/2022 u 17:08 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црногорска либерална странка Косова против Ђукановићеве посјете Приштини

Сматрају да је Ђукановић један од најзаслужнијих за очигледну легализацију етничког чишћења Црногораца на Косову и Метохији

Црногорска либерална странка Косова /ЦЛС/ и Удружење косовских Црногораца "Матица", са сједиштима у Косову Пољу, саопштили су поводом најављене посјете предсједника Црне Горе Мила Ђукановића Приштини да он није добродошао међу преостале косовске Црногорце, јер је саучесник у етничком чишћењу 30.000 сународника.

Ове организације сматрају да је Ђукановић један од најзаслужнијих за очигледну легализацију етничког чишћења Црногораца на Косову и Метохији.

"Језиком истине и аргумената речено, над Црногорцима на Косову и Метохији се десио геноцид у продуженом трајању и Црногорци су највеће жртве свих дешавања у покрајини", истиче се у саопштењу.

На Косову и Метохији опстало је неколико стотина Црногораца окупљених у ЦЛС-у и Удружењу "Матица".

"Власти у Приштини Црногорце не признају чак ни као националну мањину, а до 1999. године су били државотворни народ. Његошев споменик у центру Приштине, који је срушен пре 23 године дивљачким деловањем екстремиста, нико и не помишља да обнови, а Ђукановић о томе не сме ни реч да изусти јер се уствари слаже са сатанизацијом својих сународника", пише у саопштењу.

У саопштењу је напоменуто да су црногорска гробља у Метохији преорана, али то не дотиче Ђукановића, који је "био и остао савезник оних који су Црногорце насилно протјерали 1999. године, спалили им куће, домове, цркве и манастире и скоро двије и по деценије бесправно користе црногорска имања и станове у стамбеним зградама од Пећи до Вучитрна".

Из ЦЛС-а и "Матице" су истакли да Црна Гора јесте њихова матица, али Ђукановића не признају за предсједника Црне Горе.

"Његова срамна и издајничка политика је и тако поражена 30. августа 2020. године на парламентарним изборима, чиме је изгубио сваки легитимитет", додали су из ЦЛС-а и "Матице" и поручили Ђукановићу да му је боље да не долази на Косово и Метохију и да не стаје Црногорцима на рану која крвари пуне 23 године.

За сутра је најављена прва посјета црногорског предсједника Приштини од једностраног проглашења косовске независности.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 14:40