Damjan Ćulafić i Peter Felten / Ministarstvo
11/08/2024 u 12:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ćulafić – Felten: Međusobna otvorenost i konkretni potezi ključ za sinhronizovan napredak

Međusobna otvorenost i konkretni potezi najbolji su put za očuvanje povjerenja, bez kojeg je teško očekivati napredak na putu ka evropskoj zajednici, zaključili su tokom sastanka ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Damjan Ćulafić i ambasador Njemačke u Crnoj Gori Peter Felten.

U fokusu razgovora bili su, između ostalog, planovi za razvoj sjevernog regiona Crne Gore.

- Moja vizija unapređenja ovog područja je važnost saradnje sa lokalnim samoupravama, od kojih se očekuje da najbolje poznaju svoje prioritete - kazao je Ćulafić potencirajući značaj spremnosti lokalnih rukovodstava da preduzimaju aktivne korake u izradi zrele projektno-tehničke dokumentacije, neophodne za investiciona ulaganja.

Ćulafić je informisao ambasadora o dosadašnjim aktivnostima u vezi sa definisanjem statusa Ulcinjske solane, te istakao trenutne izazove u konkretizovanju upravljačkog modela ovog važnog lokaliteta.

Ministar je izrazio svoju namjeru da posreduje u razgovorima između Opštine Ulcinj i Ministarstva finansija, s ciljem pronalaženja održivog rješenja koje bi uvažilo mnjenje lokalne zajednice, ali i dugoročne državne interese Crne Gore.

U tom kontekstu, Ćulafić je naglasio ekološki značaj solane, ne samo za Crnu Goru, već i za širi region.

Njemačkoj se zahvalio na dosadašnjoj finansijskoj podršci koja se ogledala u ekspertskoj pomoći, direktnom finansijskom doprinosu, kao i u nabavci opreme za održavanje solane.

- Uz dobijeni Instrument za predpristupnu pomoć (IBAR), ispunjenje obaveza vezanih za poglavlje 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine, od presudne je važnosti za proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji - istakao je Ćulafić.

Felten - Ibrahimović: Od krucijalne važnosti da Vlada ostane privržena evropskoj agendi

On je najavio osnaživanje administrativnih kapaciteta Ministarstva ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera (MERS), u skladu sa preporukama, ali i obavezama koje nameće jedno od mjerila, kao i intenzivne aktivnosti na polju podizanja svijesti i edukacije u oblasti zaštite prirode. Ambasador Felten je ukazao na dugoročnost ovog procesa, navodeći Njemačku kao pozitivan primjer u borbi sa izazovima klimatskih promjena. Felten je pozdravio najavu ministra da će ojačati kapacitete svog ministarstva, posebno u pogledu globalnih zajedničkih napora da se klimatske promjene obuzdaju brzim smanjenjem emisija ugljen dioksida, i izrazio nadu da će Crna Gora, uz podršku EU, prednjačiti u postavljanju ambiciozih ciljeva za smanjenje emisija.

Felten i Ćulafić su se složili da sastanak ministara ekologije, koji će se održati u oktobru u Hamburgu u okviru Berlinskog procesa, može dati važne nove impulse za spovođenje "Zelene agende“ dogovorene 2020. godine u regiji Zapadnog Balkana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 23:28