Skupštinsko zasjedanje / - SCREENSHOT/ SKUPšTINA CRNE GORE
04/06/2024 u 13:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Poslanici sjutra počinju raspravu o IBAR zakonima

Poslanici crnogorskog parlamenta sjutra će početi raspravu o zakonima potrebnim za dobijanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR), a glasanje je, shodno dogovoru na Kolegijumu predsjednika Skupštine, planirano za četvrtak poslijepodne.

Na sjednici Skupštine danas usvojen je dnevni red, na kome je osim 12 zakona u vezi sa dobijanjem IBAR-a, i tačka izbori i imenovanja.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je rekao da će u četvrtak završiti najveći dio tačaka i glasati o njima, a u petak o preostalima.

Poslanici će raspravljati o predlogu zakona o lobiranju, izmjeni i dopuni zakonika o krivičnom postupku, izmjenama i dopunama zakona o sudovima, izmjenama i dopunama zakona o Sudskom savjetu i sudijama, izmjenama i dopunama zakona o Centru za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu.Poslanici će se izjasniti i o predlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o državnom tužilaštvu, izmjeni i dopuni zakona o specijalnom državnom tužilaštvu, sprečavanju korupcije, izmjenama i dopunama zakona o oduzimanju imovinske koristi stačene kriminalnom djelatnošću.

Skupština će raspravljati o predlogu zakona o medijima, nacionalnom javnom emiteru i javnom medijskom servisu Crne Gore, audio-vizualno-medijskim uslugama.

Tok sjednice: 

Nakon što je Mandić predložio dnevni red poslanik DPS-a Nikola Rakočević je zatražio da predsjednik parlamenta objasno zašto je prosle sedmice dva puta odlagana sjednica Skupštine.

Mandić je odgovorio da dogovor sa kolegijuma nijesu realizovali i nijesu, kako kaže, pretočili u konačnu realizaciju sjednice.

Mandić je prošle sedmice zakazao sjednicu i iskoristio mogućnost iz Poslovnika da predloži dnevni red na sjednici.

Poslanici su na sjednici bez rasprave izabrali Bobana Stanišića za zamjenika generalnog sekretara Skupštine.

Za su glasali svi poslanici u sali, njih 71.

Podrška PS Frankofonije Skupštini Crne Gore

Vlada je prošle sedmice utvrdila set zakona koji su značajni za ispunjenje privremenih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 i dobijanje pozitivnog IBAR-a.

Međuvladina konferencija Crne Gore i EU na kojoj bi Crna Gora mogla dobiti pozitivan IBAR, trebalo bi da bude održana sredinom junu.

Sedma sjednica Prvog redovnog zasijedanja Skupštine Crne Gore u 2024. godini počeće u 12:00 časova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 07:55