Goran Danilović / - PRINTSCREEN
14/09/2023 u 20:16 h
Gordana BojanićGordana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Danilović: Spreman sam da budem dio vlade od 49, bez ministarskog mjesta; Rakočević: Dobro je što je PES odabrao manjine, a ne ZBCG

Lider Ujedinjene Crne Gore (UCG) Goran Danilović je istakao da je bilo moguće stvoriti većinu od 60 poslanika

Demokratska partija socijalista (DPS) je spremna da radi na svemu onome što nas kvalifikuje kao nepoželjne partnere, ali neće ulaziti u političke aranžmane kao što smo to uradili sa vladom Dritana Abazovića, kazao je funkcioner te stranke Nikola Rakočević u emisiji "Argumenti" na RTCG.

- Ne djeluje mi dobro što već mjesec dana nemamo vladu, nisam siguran ni da će Spajić uspjeti da je sastavi. Mi bi učestvovali u izvršnoj vlasti ne zbog fotelja, već smatramo da bez podrške koalicije "Zajedno" nema napretka na evropskom putu- rekao je Rakočević.

On je pojasnio da je DPS dala podršku Abazoviću zbog evropskog puta Crne Gore.

- Pogriješili smo.Tu smo da pregovaramo, ali ne i da ulazimo u vladu "blanko". Nismo spremni da ulazimo u aranžmane gdje nećemo imati neku vrstu sudjelovanja u sistemu odlučivanja, samo iz naše potrebe da se prilike u državi stabilizuju- rekao je Rakočević.

Lider Ujedinjene Crne Gore (UCG) Goran Danilović je istakao da je bilo moguće stvoriti većinu od 60 poslanika.

- Nećemo da budemo stražari u novoj vladi, smatram da je to pogubno po Crnu Goru, htjeli smo najmanje 49 vjerujući da možemo i do 60. Ne znam zašto Bošnjačka stranka ne može sa koalicijom Za budućnost Crne Gore? ZBCG nije rekla da ne bi sa Bošnjacima ili Albancima, ali negdje provejava "ako uđu ovi, neće oni", ali ja to nikada nisam čuo, nisam čuo razloge- rekao je Danilović i dodao da je nezadovoljan načinom na koji su vođeni pregovori.

Milena Vuković  Sekulović iz GP URA  je kazala da se može čuti da će nova vlada imati preko 20 ministarstava, ali da to niko ne komentariše.

- Postoji informacija i da će PES da proda Elektroprivredu i zaduži državu milijardu eura, oni se o tome nisu oglašavali, to su pitanja o kojima treba govoriti- rekla je ona.

Rakočević je rekao da PES razgovara sa manjinama čime dokazuju političku odgovornost, te da je dobro što su odlučili da sa partijama manje brojnih naroda formiraju vladu.

- Dobro je što su izabrali tu struklturu, a ne ZBCG koja se tim strukturama opirala, vidjećemo gdje će sve to završiti- kazao ej Rakoćević.

Sekulović je naglasila da su URA i Demokarte prevazišli nesuglasice te da ne postoji problem zbog toga što Demokrate učestvuju u pregovorima oko nove vlade. Ona je kazala da je djelovanje Abazovića u aferi "Do Kvon" bilo isključivo sa pozicije premijera.

- Spajić je malo emotivno reagovao, afera nema veze sa GP URA, Abazović i Adžić su imali obavezu da o svemu obavijeste javnost, slučaj nije dio političke igre. Radovala bih se da se taj slučaj rasvijetili, to bi bilo dobro za Abazovića, ali i za Spajića- rekla je Sekulović.

Danilović je istakao da se nije nudio Spajiću, već da je ponudu prihvatio ne tražeći ništa.

- Spajić je znao da ćemo podržati vladu kao što smo podržali program Evropa sad, ali znao je i da imamo svoj stav. Nismo odmakli dalje od početka jer su tvrdoglavi, a u politici nema mjesta tvrdoglavosti. Mi smo Spajiću rekli da ponuda treba da bude javna, nema trgovine, ne interesuje nas po svaku cijenu ministarsko mjesto, nećemo da budemo ničija rezerva. Stranka koja ima jedan mandat ne treba da ima ministra, pa ni ona koja ima dva poslanika...U vladu koja je nama ponuđena mi imamo 11 poslanika koji su podržavali Mila Đukanovića, ne treba oni da odlučuju, jer su odlučivali o našoj sudbini poslednjih 20 godina. Nije u redu da može u vladu onaj ko ima problem da dokaže da nije oštetio budžet, a ne može onaj drugi samo zbog boje očiju. Mora s tim da se prekine- kazao je Danilović i poručio mandataru da sa vladom od 41 neće uraditi ništa.

- Spreman sam da budem dio vlade od 49, bez ministarskog mjesta- poručio je Danilović.

Rakočević je kazao da stabilnost ne znači broj, već da politički subjekti u novoj većini moraju biti okupljeni oko istog cilja.

- Imamo još vremena da sagledamo naše slabosti, siguran sam da ćemo o tome govoriti na Kongresu. Naravno da ćemo osvježiti stranku i pokušati da se svidimo našim političkim partnerima. Voljeli bi da ostvarimo saradnju i sa UCG ili da se barem ne gledamo preko nišana, ali ne možete očekivati da mi sebe pospemo katranom, svi smo bili dio procesa, posebno od 2006. godine. Vjerujem da ćemo u narednom periodu svi pokušati da se politički približimo jedni drugima. Nije dobro da kad se formira vlada oni koju su u opoziciji postanu neprijatelji onima koji su na vlasti, dio političkih elita crta metu DPS-u i unosi politički nemir- rekao je Rakočević.

Sekulović je kazala da je Crnoj Gori potreban još neki period da rasčisti sa sistemom koji je građen 30 godina. Ona je istakla da će URA i Demokrate još nisu razgovarale o predsjedniku Skupštine.

- To je prvi test za parlamentarnu većinu...Sigurno je da je URA neće dati podršku do potrebnih 41, a nakon formiranja te većine odlučićemo da li ćemo biti dodatna podrška- kazala je Sekulović.

Afera "Tunel"

Danilović je govoreći o tunelu koji je prokopan do depoa Višeg suda, kazao je da bezbjednost državnih institucija na minimumu te da je Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) zakazala.

- Da mi je ko rekao da je moguće tu prokopati tunel, rekao bih da je to teško. Morao bi neko da odgovara za izjavu ‘nama je važno da je prolaz sada zatvoren‘, taj depo nije više sigurno mjesto. Obezbjeđenje je zakazalo, Agencija za nacionalnu bezbjednost, šta je njihov posao, da li i dalje prate političke lidere? Ovo je strašna poruka, mogli su tunel da prokopaju i do njih. Do sada smo ovakvo nešto gledali samo na filmovima- rekao je Danilović.

On je istakao da prepoznaje rukopis "kavačkog klana" koji je, kako je rekao, osnovala država.

Rakoćević je kazao da istraga treba da utvrdi koje je učestvovao u ataku na državu.

- Ovo je dokaz rezultata državne vlasti koja je formirala bezbjedonosni sektor na principu neozbiljnosti. Zakazale su sve institucije i agencije koje se bave obavještajnom zaštitom. Iza ovog stoji teški organizovani kriminal, ali kriminalne grupe ne treba povezivati sa DPS-om- kazao je on.

Sekulović je kazala da ne prepoznaje odgovornost direktora Uprave policije Nikole Terzića i ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića kada je riječ o tunelu.

- Ovaj slučaj pokazuje slabost institucija, a one nisu građene u poslednje tri godine- kazala je Vuković Sekulović.

Ona je rekla da su joj sporne izjave predsjednika Višeg suda Borisa Savića.

- Odgovornost će se utvrditi u postupku koji slijedi. Za 30 godina DPS-a nije se ni pokušala napraviti Palata pravde, ova vlast radi na tome- rekla je ona i dodala da u izvještajima EU bezbjedonosni sektor dobija pohvale.

Danilović je kazao da DPS nije "čist" i da je depo i sav materijal iz depoa iz vremena DPS-a, te da su tunel prokopali upravo ljudi iz DPS vremena. Rakočević je kazao da se relativizuje neodgovornost i propust onih koji vrše vlast u poslednje tri godine i u ovom vremenu.

- Kao krunski rezulatat vršenja vlasti imamo ovaj filmski rezulatat. Umjesto da svi priznamo da je država u problemu, imamo neutemeljeno prebacivanje loptice koje ne vodi ničemu. Tu sam da pohvalim dobre stvari, ali u bezbjedonosnom sekteru je rasulo- kazao je Rakočević.

Danilović je podsjetio da u Upravi policije postoji sektor za obezbjeđivanje imovine i lica i dodao da bi, da je na vlasti, tražio odgovornost u tom sektoru.

- Ko je kriv? Od te zgrade, pet metara, je policija koja štiti Skupštinu, Vladu, umjesto što gledaju kamere, trebali bi da pitaju te policajce da nisu slučajno nešto vidjeli- rekao je Danilović.

Sekulović je pojasnila da UP obezbjeđuje ulaz u zgradu, ali ne i cijelu zgradu, te da ne postoji odgovornost policije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 12:00