Горан Даниловић / фото: Приватна архива
16/03/2022 u 19:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Даниловић: Бомбардовањем суверене СРЈ од стране Алиjансе, Европа jе престала да буде обећано царство слободе за било кога

Ширење Европе по диктату НАТО укинуло jе сваку емоциjу, а оне су, с ове и оне стране Алпа, пола виjека храниле снове слободних људи да, ипак, свиjет, европски свиjет, може бити више од сна, казао је Даниловић

Грађанин Европе, оне "шумановске", оне посвећене људским правима и идеjама био jе наjтврђи темељ тог другачиjег свиjета, казао је лидер Уједињене Црне Горе Горан Даниловић.

- Оставио jе Други свjетски рат за собом, неприjатељства и злу крв, и кренуо да миjења свиjет. Таj грађанин понижен jе први пут краjем минулог, ужасног, виjека и то у тренутку када jе срушен Берлински зид и када jе Европа слутила ново доба. Понижен jе и поражен у своjоj крунскоj побjеди, слично оним епским и предањским искуствима када наjвећи jунак више ниjе потребан, када гомила надjача значаj наjзначаjниjих. Уjедињавањем Европе и њеним, од тада, интезивним ширењем почиње да одумире европски сан, профитабилност замjењуjе занесеност, а индивидуалност се детронизуjе колективитетом - казао је Даниловић.

Како наводи лидер Уједињене, готово уплашена од нагле могућности да постане суштинска, права Европа, изгубила се у очаjу могућности и уплашила хоризонта коjи jе досезао до Урала.

- За разлику од ње Америка ниjе била ни уплашена ни збуњена, ако и jесте на тренутак "затечена" опоравила и укључила траjно у американизациjу европске будућности. Тада jе Европи недостаjао, ипак, смртни Де Гол, мада Францускоj ниjе ни тада ни послиjе тога. Имала jе, међутим, само Хелмута Кола, физичког колоса и физичког уjединитеља Њемачке, заљубљеника у Француско-њемачко помирење у коjе jе уложио много напора вjеруjући да jе то довољно и за уjедињавање Европе. Желио jе то и његов колега Франсоа Митеран са зебњом пратећи уjедињење двиjе њемачке и нагло растакање источног блока. Од Митерана довољно - истакао је Даниловић.

Додаје да се Маргарет Тачер, Гвоздена леjди, коjа jе утврђивала "гвоздену завjесу" према Совjетима ниjе  одушевљавала настаjућом Европском униjом.

- Док jе Европа, децениjама послиjе Другог рата, притиснута споља партиjским бољшевизмом тврдих и меких струjа, прибодена и нагурана на своjе тло експанзинизмом Варшавског пакта, бранила и унапређивала своjу спасоносну демократиjу, уз све унутрашње разлике, личила jе на обећани свиjет. Ниjе била ударна песница ни америчких ни совjетских ратних "истраживања" у Азиjи и Jужноj Америци оног доба. Французи и Британци су и даље имали своjе "излете" по колониjалном свиjету али Евопа коjоj се тежило изгледала jе непотрошено. Уосталом тада су били Заjедница, а не Униjа. Грађанин такве Европе личио jе на оног грађанина Атине коjи jе изгледао славно док jе год бранио своj зачарани свиjет посебности, а губио увиjек када jе покушавао да поатини остатан грчког свиjета и одасвуд надируће "варваре". Потом, Jедан Тони Блер више jе личио на потпаљивача империjалистичких ватри Америке него на хладнокрвног Енглеза. Фокланди Маргарет Тачер били су показна вjежба у односу на Блерово доказано лагање у вези са Ираком и пустош коjа jе остаjала траjно након инвазиjе. Из те некажњене лажи услиjедиле су све остале разараjуће по свиjет равнопраних држава и народа - поручује Даниловић.

Он истиче да данашња Европска униjа спортским рjечником речено изгледа прекомбиновано.

- Заборавила jе на себе у сталном покушавању да буде мала Америка. Монетарно уjедињена и централизована, уjедначених, наднационалних принципа, уредно подшишана и технократизована више личи на неки модерни Совjетски савез него на обећану себе - оцијенио је лидер Уједињене Црне Горе.

На краjу, поменимо и себе.

- Европа jе себи пуцала у обjе ноге када jе почетком деведесетих распирила грађански рат у бившоj Jугославиjи. Кол jе у пословичноj лиjености спољну политику препустио jедном Геншеру, а оваj се понио као осредњи аустроугарски  официр, галопираjући за властитим наученим коњем. Кажњаваjући српски национализам, коjи jе тада личио на све само не на то, а и спроводили су га истрошени али заклети комунисти, пригрлила jе западно-jугословенски нацизам , приjе свега ондашњи хрватски, охрабривши све плитко прикопане Хитлерове следбенике и навиjаче диљем континента, да би овога пута могли изборити своjе, дакако, демократске, државе. Бандеровци, рецимо, вjеруjу да jе то могуће већ сjутра и са Украjином. Запело им jе, међутим, и то врло озбиљно па jе последња нада да ће умриjети jош jедном заjедно с циjелом  планетом - поручио је Даниловић.

Он је казао да је инвазиjом и бесомучним бомбардовањем суверене СРJ, од стране Алиjансе и здушно сjедињене Европе, оне 1999. године, Европа jе престала да буде обећано царство слободе за било кога.

- Од тада до данас она jе само примамљива и донекле исплатива нужда. Оно што jе некада добиjала само на намигивање - поштовање и завист, данас може добити jедино на озбиљно нагуравање. Ширење Европе по диктату НАТО укинуло jе сваку емоциjу, а оне су, с ове и оне стране Алпа, пола виjека храниле снове слободних људи да, ипак, свиjет, европски свиjет, може бити више од сна. Дио разорене Украjине, страдале у инаћењу према Русиjи коjе jе бесмислено и плитко, НАТО ће на краjу препустити Европи да jе умиjе и разумиjе. Коштаће крваво много и скупо. Поново ће потећи руска нафта и гас само ће се изгубити коjа децениjа. Гвоздена завjеса се спушта jош jедном само овога пута са њене источне стране остаће циjела евро-азиjска шаховска табла. Збигњев Бжежински jе своjим манифестом упропастио све што jе Шуман сањао, а Де Гол прижељкивао. Тако су Макрс и Енгелс Манифестом Комунистичке партиjе упропастили комунизам. Ово друго никоме ниjе жао, а прво мора, док jош има наде, да се врати на почетак, на инициjациjу - закључио је Даниловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 09:23