Даниловић / Фото: Фејсбук
07/04/2022 u 10:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Даниловић: Пројекат мањинске владе личи на пазариште, то је недостојна заврзлама

Политика експеримената у ходу врло запаљива ствар и да то данас најбоље виде функционери УРА и СНП-а, тврди он

Уједињена Црна Гора од почетка говори да пројекат „мањинске владе“ од саме најаве више личи на пазариште него на политику у било ком значењу те ријечи, казао је лидер Уједињене Горан Даниловић.

Истакао је да је у питању "недостојна заврзлама". 

- Наравно да је кренуло наопако јер су ствари наопако и замишљене. Било је наопако срушити ону Владу прије него се темељ било које друге не постави на здраву основу. Било је наопако вјеровати ДПС-у, зло и наопако вјеровати Ђукановићу, наопако је било тражити и добити мандат за састав нове владе а да нико не зна колико је посланика сагласно, наопако је било и наопако ће остати да слабу владу замијени слабија. Није више само проблем у томе што се мањинском владом изиграва изборна воља грађана утврђена на изборима 2020. године. Најгоре је што се у овој отимачини убрзано руби економска супстанца Црне Горе преостала иза тридесетогодишњег ДПС цунамија. Нека врста стабилизације и новог почетка који су, крајем децембра, започели одлукама касније оборене владе и парламентарне већине већ сада су угрожени и, плашимо се, на издисају. Наша спољна политика не постоји. Остало је само жалосно подсјећање да и од горега може горе- навео је Даниловић. 

Додао је да је политика експеримената у ходу врло запаљива ствар и да то данас најбоље виде функционери УРА и СНП-а.

- Са дистанце од само мјесец дана види се као на длану да су фотеље кључна ствар и да је незасито јуришање на њих немогуће сакрити. Нема ту никакве главобоље и расправе око програмских начела. Народ би рекао; ко те пита за то! Просто, ради се о сировој јагми за позиције. СДП позива потенцијалне партнере из „мањинске владе“ да се коначно договоре о принципима и програму будуће извршне власти? На вријеме, нема шта- прокоментарисао је Даниловић. 

Он тврди да је Мило Ђукановић све, па и партијски интерес, подредио личном и намјери да још једном побиједи на предсједничким изборима и спаси себе.

- Док његова партија вртоглаво пада на свим изборима он се учвршује за вођу радикализованих националистичких и комитских структура покушавајући да наредне предсједничке изборе претвори у одлучујућу борбу за и против себе, односно, за и против Црне Горе. На велику жалост нас који смо славили побједу и слободу у августу 2020. УРА и СНП кренуле су у акцију јачања инфраструктура кроз министарске и друге позиције желећи да ојачају своје стартне позиције пред сљедеће парламентарне изборе – превисока цијена за извјесно мршав плијен. Свако од нас морао би бити забринут због нимало веселе перспективе којој, на велику жалост, кумује и међународна заједница. Притисак бриселске администрације да се што прије скрпи каква год, па и мањинска влада, показује да је „Европљанима“ стало само до својих, а не и до наших државних интереса. У овом тренутку наше интересе, неђутим, не брани нико. Када год све ово прође и када умјесто крпљевина добијемо нормалну извршну власт, а требаће огроман напор, посљедице ћемо носити и вући још дуго потом. Бирократско и себично лице Европе ојачаће све облике евро-скептицизма и унијету дугорочну нестабилност не само у Црну Гору него и у шири регион- закључио је Даниловић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 17:24