Delagacija BS u Briselu / - FOTO: BOšNJAčKA STRANKA
06/09/2023 u 09:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Delegacija BS u Briselu: Puna podrška Crnoj Gori da što prije izabere proevropsku vladu i nastavi pregovore sa EU

Saglasili smo se da je potrebno što prije formirati vladu koja ima podršku međunarodnih partnera, kako bi se sprovele najavljene ekonomske reforme, navodi se u saopštenju BS

Delegacija Bošnjačke stranke učestvovala je na redovnoj Skupštini Evropske narodne partije (EPP), koja je održana u Briselu od 4-5 septembra.

Članovi delegacije Edina Dešić i Mirsad Azemović, tokom trajanja Skupštine, održali su niz bilateralnih sastanaka sa rukovodstvom EPP-a, evropskim parlamentarcima, kao i članovima delegacija stranaka EPP-a.

- U razgovoru sa predsjednikom EPP-a Manfred Weberom, gdje se razgovaralo o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, dobili smo punu podršku da nastavimo pregovore sa EU i da što prije izaberemo proevropsku vladu, kojoj će u vrhu agende biti integracija Crne Gore u EU i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije” - kazali su članovi delegacije, a navodi se u saopštenju stranke.

image

Delagacija BS u Briselu

- FOTO: BOšNJAčKA STRANKA

Tokom sastanka sa šefom Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Crnom Gorom i predsjedavajućim POSP-a Vladimirom Bilčikom, Dešić i Azemović su prenijeli informacije u vezi formiranja 44. Vlade, kao i izazovima koji slijede po formiranju proevropske vlade.

- Saglasili smo se da je potrebno što prije formirati vladu koja ima podršku međunarodnih partnera, kako bi se sprovele najavljene ekonomske reforme - dodaje se u saopštenju.

Delegacija BS je članove Skupštine EPP-a upoznala i sa agresivnom kampanjom koja se sprovodi preko određenih medija u Crnoj Gori prema Bošnjačkoj stranci i njenom lideru Ervinu Ibrahimoviću, sa jasnim ciljem da se blokira formiranje proevropske Vlade i zaustavi evropski put Crne Gore.

Na Skupštini EPP-a je istaknuta puna podrška Ukrajini, u očuvanju njenog suvereniteta. Edina Dešić je u svom izlaganju istakla da je u jeku ukrajinske krize izazvane agresijom Rusije na tu državu, veoma važan jedinstven stav država članica EU i država kandidata za EU kao i pomoć koju te države pružaju Ukrajini i ukrajinskom narodu.

Dešić je ukazala važnim neophodnost oživljavanja procesa pristupanja EU za države Zapadnog Balkana, jer bi, kako je istakla, stalno udaljavanje evropske perspektive moglo podstaći euroskepticizam i time napraviti plodno tlo za jačanje uticaja nekih drugih država koje ne dijele vrijednosti evropskih društava.

Kazala je da je upravo u tom kontekstu veoma važna kooperativnost država EU na putu pristupanja Crne Gore EU i izrazila uvjerenje da će Crna Gora, nakon formiranja nove, proevropske Vlade, snažnim akcentovanjem rada na ispunjenju završnih mjerila i reformama, posebno u oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije i kriminala, veoma brzo uraditi svoj dio posla.

Zaključila je da očekuje da BS preko EPP dodatno osnaži ovaj proces.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 06:10