Delegacija Skupštine u IPU / - SKUPšTINA CRNE GOR
19/07/2024 u 10:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Delegacija Skupštine u IPU učestvovala Parlamentarnom forumu u okviru Visokog političkog foruma UN-a o održivom razvoju

Delegacija Skupštine Crne Gore u Interparlamentarnoj uniji (IPU) u sastavu Jelena Božović, šefica i Gordan Stojović, član delegacije, učestvovala je na Parlamentarnom forumu u okviru Visokog političkog foruma UN-a o održivom razvoju (HLPF), koji je održan od 15. do 18. jula 2024. godine u Njujorku, SAD.

Parlamentarni forum, koji se održava kao dio godišnje sesije HLPF-a, ima za cilj veće angažovanje parlamentaraca u procjeni napretka ka postizanju ciljeva održivog razvoja (COR) na globalnom nivou.

- Ove godine, fokus Parlamentarnog foruma stavljen je na dva cilja održivog razvoja koji su bili na dnevnom redu HLPF-a: COR 16 - Mir, pravda i snažne institucije i COR 13 - Klimatska akcija. Parlamentarci su tokom dvije sesije razgovarali o konkretnim koracima koje parlamenti mogu preduzeti da unaprijede realizaciju i pomognu u preoblikovanju ciljeva održivog razvoja u cjelini, te razmotrili mjere za unapređenje parlamentarnog nadzora i razmjenu najboljih zakonodavnih praksi o održivom razvoju. Tokom prve sesije, naglašeno je da je cilj, fokusiran na mir, pravdu i snažne institucije, ključni pokretač smanjenja siromaštva i nejednakosti kroz efikasno upravljanje, vladavinu prava, osnovne slobode i borbu protiv korupcije. Istaknuta je potreba za jačanjem nacionalnih sistema praćenja i prikupljanja podataka, uz podršku IPU-a, koji radi na većoj zastupljenosti žena, mladih i manjina u parlamentima, te na jačanju zakonodavnih i nadzornih kapaciteta. Istaknuto je da se u osnovi mnogih savremenih kriza nalazi problem upravljanja povezan sa povjerenjem građana u institucije i institucionalnim kapacitetima da pravedno i održivo zadovolje potrebe svih građana, te da je neophodno raditi na konkretnim koracima koje parlamenti mogu preduzeti da ojačaju svoje institucionalne kapacitete u pogledu zakonodavne, nadzorne i predstavničke funkcije, saopšteno je iz Skupštine.

Mandić čestitao Metsoli: Saradnja sa Evropskim parlamentom ima ključni značaj za napredak naše zemlje ka članstvu u EU

Na drugoj sesiji, posvećenoj klimatskim akcijama, zaključeno je da klimatske promjene predstavljaju ozbiljnu prijetnju, posebno za zemlje u razvoju koje su najmanje odgovorne za njih, a koje se suočavaju s porastom temperature, nivoa mora, oluja, poplava i suša, što ugrožava egzistenciju i dovodi do raseljavanja ljudi širom svijeta. U tom smislu, parlamentaraci su istakli neophodnost povećanja klimatskog finansiranja i podrške za prilagođavanje, posebno kroz zakonodavne, budžetske i nadzorne aktivnosti parlamenata, uz poseban fokus na potrebe malih ostrvskih i najmanje razvijenih zemalja.

- U raspravi koja je uslijedila, parlamentarci su naglasili da demokratija ostaje najbolji način upravljanja i u tom kontekstu izrazili spremnost za ulaganjem daljih napora, u cilju rješavanja zajedničkih izazova na međunarodnom nivou, kroz zastupanje zajedničkih vrijednosti i usvajanja propisa koji će doprinijeti održivom razvoju, snažnim institucijama i upravljanju globalnim izazovima, dodaje se u saopštenju.

image

Delegacija Skupštine u IPU

- SKUPšTINA CRNE GOR
image

Delegacija Skupštine u IPU

- SKUPšTINA CRNE GORE

Uprkos nedavnom napretku u ublažavanju klimatskih promjena, Globalni pregled završen na 28. Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (COP28) pokazao je da je svijet daleko od postizanja ciljeva Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama. Mobilizacija klimatskog finansiranja, posebno za zemlje u razvoju, smatra se ključnom za ubrzavanje klimatske akcije, posebno u smislu jačanja kapaciteta za adaptaciju zemalja koje već trpe ozbiljne posljedice klimatskih promjena.

S tim u vezi, članovi skupštinske delegacije razmjenili su dobre prakse sa delegacijom Paragvaja u oblasti obnovljivih izvora energije, budući da je u ovoj državi, jednoj od rijetkih u svijetu, energetski sistem gotovo u potpunosti zasnovan na proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. septembar 2024 23:31