Demokrate Crne Gore / - NET
23/08/2022 u 21:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Demokrate: Borba protiv korupcije i kriminala ne zavisi od DPS Dritanove Vlade

Pravda mora biti zadovoljena, a niko ne smije biti izuzet od pravne države, poručile su Demokrate u saopštenju

Demokratska Crna Gora ocijenila je večeras da je "borba protiv korupcije i kriminala nezaustavljiva i ne zavisi ni najmanje, niti je zavisila od Vlade Demokratske partije socijalista (DPS) Dritana Abazovića".

Kako su naveli, insistiranje te stranke da se izabere istinski nezavisan i profesionalan Tužilački savjet, daje rezultate koji nadilaze bilo kakvu konstelaciju političkih odnose.

Ocijenili su da su "uprkos izboru takvog Tužilačkog savjeta (TS), Građanski pokret (GP) URA i Socijalistička narodna partija (SNP), srušili parlamentarnu većinu koja ga je izabrala i to neposredno nakon tog izbora."

Konstatovali su da “ovih dana svjedočimo manipulacijama GP URA i SNP-a da će sa padom DPS Vlade Abazovića doći do prekida borbe protiv korupcije i kriminala", kao i da "dani nakon smjene “DPS Vlade” to demantuju."

“Činjenica da se Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i glavni specijalni tužilac (GST) bave aferom u vezi “prvog miliona i kredita Pireus banke”, najbolje govori o tome da je borba protiv korupcije i kriminala nezaustavljiva i ne zavisi ni najmanje, niti je zavisila od DPS-Vlade Abazovića”, kaže se u saopštenju.

Iz Demokrata su naveli da, ako se ima u vidu kadrovska politika oborene Vlade u Agenciji za nacionalnu bezbjednost, u vidu (Draga) Spičanovića i (Artana) Kurtija, onda je takva Vlada bila samo faktor koji je otežavao SDT-u i GST-u.

“Apelujemo da se politički ne pokušavaju zloupotrebljavati i prisvajati, i to primitivno, zasluge SDT i GST”, kazale su Demokrate.

Oni su naveli da pružaju snažnu podršku SDT-u i GST-u, da istraju u borbi za neselektivnu primjenu zakona prema bilo kojem počiniocu krivičnog djela.

Demokrate se kazale da su upravo na prvom vanrednom zasijedanju Skupštine u avgustu, usvojeni amandmani te partije, a koji su, kako su dodali, direktna podrška državno-tužilačkoj organizaciji.

“Na osnovu tih amandmana povećani su za 33 odsto specijalni dodaci na zaradu za sve zaposlene u sudstvu i tužilaštvu, koji se bave predmetima u vezi korupcije i organizovanog kriminala”, navodi se u saopštenju Demokrata.

Oni su naveli i da je predviđeno da varijabilu na zaradu za zaposlene u tužilaštvu ubuduće određuje TS, a ne ministar finansija kao što je to koliko do juče bilo.

“Pokazalo se da GST i SDT rade svoj posao, lišeni uticaja politike iako neki danas pokušavaju spinovati drugačije. Borba za pravnu državu nije i ne smije stati”, kaže se u saopštenju.

Pravda, kako su rekle Demokrate, mora biti zadovoljena, a niko ne smije biti izuzet od pravne države.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 04:29