/ FOTO: DEMOKRATE
08/12/2022 u 19:29 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Demokrate: Odbijanjem glasanja za sudije Ustavnog suda blokira se najvažnija institucija

Demokrate razmatrale aktuelnu političku situaciju u zemlji

Demokratska Crna Gora održala je 38. sjednicu Predsjedništva. Na sjednici je razmotrena aktuelna politička situacija u zemlji sa posebnim osvrtom na aktivnosti Demokrata.

- Jednoglasno je zaključeno sledeće: Predsjedništvo ocjenjuje da je odbijanje glasanja za predložene kandidate za sudije Ustavnog suda i pored činjenice da nije osporen niti jedan od predloženih kandidata, samim tim držanje u blokadi jedna od najvažnijih institucija u zemlji, zatim primitivni pokušaji opstrukcije konstituisanja novih lokalnih vlasti i pored nespornih rezultata izbora, kao i insistrianje na radikalnoj retorici podjela i konfrotacija odraz antidemokratskog i antievropskog ponašanja onih političkih subjekata koji djeluju u prethodnim mjesecima na pomenuti način. Predsjedništvo smatra da imajući u vidu višemjesečnu blokadu Ustavnog suda, broj predmeta koji su na čekanju, ustavno pravnu nesigurnost građana, Ustavom definisani način odlučivanja Ustavnog suda gdje je za odluku potrebna većina ukupnog broja sudija, bez dileme izbor svo četvoro nedostajućih sudija Ustavnog suda neophodan za puni legitimitet, istinsku deblokadu i punu funkcionalnost najveće sudske instance u zemlji na čemu snažno insistiramo i čemu ćemo direktno doprinijeti glasanjem za četvoro predloženih kandidata. Puna funkcionalnost Ustavnog suda predstavlja put za rješavanje svih pitanja koja su sporna ili se smatraju spornim, a koja su u isključivoj nadležnosti US- navodi se u saopštenju.

Predsjedništvo je donijelo saglasno Statutu sve neophodne odluke vezane za formiranje postizbornih koalicija i izbor najodgovornijih lokalnih funkcionera u opštinama Kolašin, Zeta i Žabljak, gdje je između ostalog data saglasnost da kandidat za predsjednika Opštine Kolašin bude Vladimir Martinović, kandidat za predsjednika Skupštine Opštine Zeta Luka Krstović, a kandidat za potpredsjednika Opštine Žabljak Darko Šljivančanin.

- Podsjećamo da su na ranijim sjednicama Predsjedništva donijete neophodne odluke vezane za konstituisanje vlasti u Danilovgradu, Tivtu i Budvi, a da će se na narednim sjednicama nakon završetka pregovaračkog procesa koji je u toku razmatrati odluke vezane za konstituisanje lokalnih vlasti u preostalim opštinama u kojima je ostvarena pobjeda na lokalnim izborima i u kojima će Demokrate biti snažan činilac budućih lokalnih vlasti- navodi se u saopštenju, pored ostalog.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:46