Predsjedništvo Demokrata / foto: Demokrate
17/03/2024 u 17:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Demokrate: Puna podrška Šaranoviću, a Vladi oročena do sticanja IBAR-a

Predsjedništvo Demokrata na danas održanoj sjednici jednoglasno je utvrdilo pet zaključaka vezano za imenovanje v.d. direktora Uprave policije i pružilo punu podršku ministru Danilu Šaranoviću.

- Predsjedništvo ocjenjuje Odluku Vlade Crne Gore o imenovanju vršioca dužnosti direktora Uprave policije (UP) kao nezakonitu - prvi je od zaključaka sa sjednice vrha Demokrata.

Takođe, kako su naveli, Predsjedništvo izražava iznenađenje zbog stava jednog koalicionog partnera iz parlamentarne većine, koji nema članove Vlade, a koji je kroz medijske istupe, i na druge načine, opravdavao nezakonito postavljenje v.d. direktora UP iako od Demokrata istovremeno očekuje afirmaciju i poštovanje koalicionog Sporazuma.

- Istovremeno pozdravljamo principijelan odnos drugog koalicinog partnera unutar parlamentarne većine koji nema članove Vlade, a koji je ukazao na zakonske i proceduralne propuste - navodi se u drugom zaključku.

Ističu da Predsjedništvo pruža punu podršku ministru unutrašnjih poslova Danilu Šaranoviću, kako za njegov dosadašnji rad, poštovanje zakona, zaključaka Vlade i predlaganje, po ocjeni ministra najboljeg kandidata za v.d. direktora UP, tako i za njegovo opredjeljenje da se pravna bitka oko ovog pitanja nastavi pred Upravnim sudom.

- Ovo je ključni korak ne samo za rješavanje trenutne pravne i političke situacije, već i da nadležne institucije preduzmu odgovarajuće radnje i pokrenu postupke, kako su i najavili u svojim javnim istupima - navode iz Predsjedništva.

Iako nezakoniti čin izbora v.d. direktora Uprave policije nije afirmacija evropskih vrijednosti, i pored dominantnih mišljenja da se treba napustiti vlast, Predsjedništvo daje oročenu podršku ovoj vlasti sve do sticanja IBAR-a, nakon čega će se sprovesti temeljna analiza odnosa među potpisnicima sporazuma.

- Ova evaluacija obuhvataće poštovanje zakona, usklađenost sa principima sporazuma, analizu postignutih rezultata, kao i kvalitet kadrovske politike. Naša odluka da damo oročenu podršku zasnovana je na činjenici da na bilo koji način ne ugrozimo evropske integracije i IBAR, te da se u tom smislu ne dovedu u pitanje naši postignuti uspjesi i naša ključna uloga u nastavku borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Očekujemo od svih članova parlamentarne većine da u međuvremenu vode bespoštednu borbu protiv svih anomalija naslijeđenih od prethodnog režima, usmjeravajući snage ka ispravljanju grešaka i promociji pravičnosti i zakonitosti u svim aspektima državnog upravljanja, kako bi takvim odnosom osigurali da koalicija nastavi da funkcioniše - ističe se u četvrtom zaključku.

Navode da Predsjedništvo neće podržati bilo kakvu inicijativu za reviziju sporazuma u smislu principa, konstituenata, podjele oblasti i resora unutar 44. Vlade Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 14:07