/ - ПИЧ И ЂУКАНОВИЋ
26/01/2022 u 20:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић: Радујемо се пажњи коју званични Лондон посвећује Западном Балкану

Ђукановић примио је Стјуарта Пича, специјалног изасланика премијера Уједињеног Краљевства за Западни Балкан

 Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић примио је Стјуарта Пича, специјалног изасланика премијера Уједињеног Краљевства за Западни Балкан.

Ђукановић је уз добродошлицу изразио задовољство сусретом и посјетом  специјалног изасланика премијера УК за Западни Балкан, коју разумијемо као још један показатељ посвећености УК стабилности и просперитету ЗБ, што је посебно значајно у условима дефицита пажње Запада према овом региону.

- Радујемо се пажњи коју званични Лондон посвећује ЗБ која може бити охрабрење и велика помоћ проевропским снагама у свим земљама региона, и још једна је у серији потврда изјава британских званичника да без обзира на статус УК у ЕУ након брегзита, Велика Британија не напушта регион- казао је предсједник.

Он је високо оцијенио квалитет билатералних односа двије државе и захвалио за  континуирану подршку која је била веома корисна за Црну Гору, како у периоду турбулентних дешавања 90-их, обнове независности, пријема у НАТО, тако и данас на путу ка чланству у ЕУ.

Уз захвалност и за високи ниво политичког дијалога, поздравио је сарадњу у области одбране, унутрашњих послова, царине и финансија и борбе против организованог криминала.

- Он је информисао саговорника о актуелним политичким приликама у Црној Гори, гдје је току процес консолидације власти, уз очекивање да наредни мјесец донесе разјашњење ситуације у правцу очувања мултиетничког склада, стабилности и реалне перспективе европске будућности, и повратка Црне Горе у позицију стабилног партнера у промоцији европске и евроатлантске политике- наводи се у саопштењу.

Са изаслаником Пичом подијелио је утисак о озбиљним изазовима са којима се суочавају земље региона на политичком и безбједносном плану, уз оцјену да би одсуство иницијативе према региону додатно отворило простор за треће стране и успорило интеграцију. 

Специјални изасланик УК је уз оцјену да му је част да се сретне са предсједником, нагласио да је његово именовање показатељ интересовања Велике Британије за овај регион током којег ће неуморно радити да помогне процесима. Подсјетивши да је кроз претходни рад у одбрамбеном сектору био непосредни свједок пријема Црне Горе у НАТО тијесно сарађујући са нашим системом одбране, исказао је  задовољство јако добрим односима. 

Влада Велике Британије подржава демократију у Црној Гори и њене институције и поштује дужину односа двије државе, казао је Пич.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 23:49