Mitropolit Joanikije / Foto: PORTAL DAN
28/07/2022 u 13:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

DPS Cetinje tvrdi da mitropolit Joanikije juriša na Njegoša: Sijte ljubav, a ne mržnju

Po sumanutoj propagandi svetosavskih sledbenika Njegoš i Crnogorci mogući samo kao Srbi ili čudovišta

DPS sa Cetinja poručio je mitropolitu crnogorsko-primorskom da treba da miri, a ne dijeli i da treba da širi ljubav, a ne mržnju.

Saopštenje DPS-a dolazi nakon izjave mitropolita Joanikija koji je poručio juče da treba obnoviti kapelu na Lovćenu kad se otklonimo od Titovog kulta ličnosti.

Mitropolit Joanikije: Obnovićemo kapelu kad se otklonimo od Titovog kulta ličnosti

- Oni koji svojim pokličima traže devastaciju Njegoševog mauzoleja,žele pokoravanje, obezduhovljenje i kolonizaciju Crne Gore.Svetosavski fundamentalizam i kleronacionalizam je po ko zna koji put izvršio, a i juče, svojim pseudo simpozijumom, verbalnu agresiju na Crnu Goru i njen ustavni, građanski, antifašistički i slobodarski poredak i sistem. Kao i uvijek do sada svetosavski sljedbenici jučerašnjim jurišima na Njegošev mauzolej, Njegoša, Cetinje i Crnu Goru, četiri velika stuba našeg trajanja i postojanja, otvoreno prijete građanskom miru i bezbjednosti- navode u DPS-u. 

Iz DPS-a tvrder da izlaganja iz crkve predstavljaju sa jedne strane dimnu zavjesu, iza koje žele da se što lakše provuče i potpiše "diskriminatorski Temeljni ugovor države Crne Gore sa SPC".

- Ujedno pokličima za devastaciju Njegoševog mauzoleja kao neprikosnovenog kulturnog dobra Crne Gore i jedinstvenog monumenta pjesničko- filozofskom i slobodarskom duhu u Evropi, traže i žele pokoravanje, obezduhovljenje i kolonizaciju naše države, građana, ali i generalno znanja, slobode i našeg pluralno multietničkog društva. Umjesto da rade na dodatnoj izgradnji univerzalnih vrijednosti i mostova hrišćanske ljubavi i suživota, oni hoće iste da ruše. Time očigledno smrt univerzalnih dobara vide kao najvišu vrijednost, jer su, po njihovoj sumanutoj propagandi Njegoš i Crnogorci mogući samo kao Srbi ili čudovišta. A Crna Gora kao rezervat porobljenih Crnogoraca kojima treba da vlada veliko-srpsko carstvo laži. Da je tako, helikopterski desantni okupator Joanikije kao uzurpator svetog crnogorskog trona u Cetinjskom manastiru, dio Crnogoraca krsti ustašlukom. On svojim ekstremnim antikomunizmom, brozogorstvom i brozomorstvom Crnu Goru dijeli na svete Srbe (Sveto Srpstvo) i Brozovu i ustašku stvarnost. Tako prenebregava pluralnu multinacionalnu crnogorsku datost kao temelj njenog opstanka zasnovan na bogatstvu vjerske, kulturne i šire raznolikosti. Zato mitropolite Joanikije, odbacujući čudovišno vratite se ljudskom, mirite, a ne dijelite. Volite i sijte ljubav, a ne mržnju- poručio je DPS. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 18:37