DPS / - DPS
03/03/2024 u 12:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DPS Herceg Novi: Izopačena verzija karnevala poslala ružnu sliku o Herceg Novom

Izopačena verzija lokalnog običaja sinoć je zgrozila značajan dio javnosti i poslala ružnu sliku o Herceg Novom, kazali su iz Opstinskog odbora DPS Herceg Novi.

Istovremeno, događaj je na kratko zabavio one koji i ne znaju šta je suština ovog običaja. Sinoćnje degutantno spaljivanje karnevala koji je, nosio nedvosmislen natpis sa imenom „osuđenika“, u najmanju ruku je promašena tema, kazali su iz Opstinskog odbora DPS Herceg Novi.

- Štaviše, to su mahom isti oni koji bi ovaj i slične običaje potisnuli. Ujedno i oni kojima je svaka riječ koja aludira na išta crnogorsko, unaprijed mrska i prokazana. 

Mnogo puta ranije, satirični likovi političara i donosilaca odluka, za koje možemo nagađati ko su, „optuživani“ su za sve loše što se desilo u gradu. Njihovo ime je bilo suptilno smišljeno i nije ukazivalo na stvarno ime i prezime lika koji je bio inspiracija. Paljenje karnevala simboliše eliminaciju svega lošeg što se desilo, a što je „okrivljeni“ svojim činjenjem ili nečinjenjem uzrokovao - navode iz OO DPS Herceg Novi.

Drugim riječima, kako navode, za problem kolektora i smrad koji ne dopušta život u Meljinama; za vodu koja je nestala u septembru i rastjerala turiste; za to što nam sezona traje par mjeseci, dok u susjednim gradovima potraje gotovo cijelu godinu; za pronevjereni novac od strane Turističke organizacije; za odlazak Norvežana iz Instituta; za baš sve probleme Herceg Novog, nekako je kriv – pisac iz Ulcinja. 

Počeli smo sa (samo)spaljivanjem

- Da situacija bude neprijatnija, ministarka kulture je Novljanka, koja je sinoć očigledno bila nespremna da pruži razuman argument. Tako je izjavila da bi sprečavanje postavke ovakvog karnevala bilo gušenje slobode govora. Drugim riječima, sloboda govora je dopuštena svakome, osim ako je taj neko „produkljanski pisac“ kako je nazvan u degutantnom tekstu „optužnice“ - navode u saopštenju.

Vujović: Sloboda govora i izražavanja su neprikosnoveno i osnovno pravo

Sinoćnje izrugivanje tradiciji karnevala je, kako ističu, vrijeđanje manifestacije i grada, vrijeđanje je građanske Crne Gore i identiteta raznolikosti, a onda na poslijetku i samog pisca koji je prikazan karnevalom.

- Veći problem od samog imena “optuženog” koje je osvanulo, jeste poruka koju jučerašnji događaj šalje i kao da neko maliciozno i ciljano po ko zna koji put, baca sijenku na sve ono dobro što Herceg Novi i Mimoza jesu, ili bi mogli biti - zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 06:41