ДПС Комисија за науку, иновациjе и развоj сектора информационих технологиjа / - фото: ДПС
17/05/2022 u 09:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДПС: Министарство јавне управе није урадило ништа да унаприједи слободан приступ информацијама

Што jе jош горе, ово министарство ниjе ни побољшало примjену постоjећих рjешења за читав период свог мандата,

Када ресорно министарство задужено за креирање политике у области дигитализациjе за све вриjеме мандата претходне 42. Владе ниjе успjело да усвоjи потребне законе у овоj области због потпуне неспособности, логичан слиjед jе и повлачење тих законских приjедлога из процедуре, саопштили су из ДПС Комисиjа за науку, иновациjе и развоj сектора информационих технологиjа. 

Они су поручили да је наиме, Министарство jавне управе обавиjестило jавност да jе повукло из скупштинске процедуре законе битне за област дигитализациjе, законе коjима се уређуjе слободан приступ информациjама jавне управе и електронски документ, а коjима се као своjим резултатом хвалило претходно Министарство jавне управе, дигиталног друштва и медиjа на челу са Тамаром Срзентић.

- Министарство jавне управе, дигиталног друштва и медиjа ниjе урадило апсолутно ништа да унаприjеди слободан приступ информациjама, подацима jавне управе и оjача повjерење у електронски документ. Што jе jош горе, ово министарство ниjе ни поболшало примjену постоjећих рjешења за читав период свог мандата - поручили су из ДПС Комисиjа за науку, иновациjе и развоj сектора информационих технологиjа. 

Додају да примjена савремених технологиjа у циљу транспарентности рада владе, доступност података у отвореном формату, растерећење грађана и привреде да информациjе коjе посjедуjу органи jавне управе добиjу брзо и ефикасно, очигледно ниjесу биле у фокусу пажње претходне владе, а jедино што се од њих очекивало jе наставак и унапрjеђење затеченог стања и подстицање коришћења наслијеђеног Портала отворених података www.дата.гов.ме, коjе су развиjале Владе много приjе “апостолске”.

- Такође, лежерно поистовjећивање електронског документа са смањањем утрошка папира, а не са смањивањем бизнис бариjера и ефикасном jавном управом jош jе већи индикатор неспособности и незнања претходне владе за дигитализациjу у држави Црноj Гори, коjа jе претпоставке за електронско пословање, коришћење електронског потписа и електронског документа створила приjе више од децениjе. На оваj начин, претходна 42. Влада jе уназадила Црну Гору умjесто да jе модернизуjе како би наша земља ухватила корак са модерним државама гдjе jе дигитализациjа jавне управе и сервиса jедан од основних развоjних програма коjи доприноси општем друштвено- економском напретку - истичу из ДПС Комисије.

Они су поручили да је 42. “апостолска” Влада ружна прошлост Црне Горе.

- Биће тешко надокнадити сву штету коjу jе наниjела, па се надамо да ће актуелна Влада много више пажње посветити овим питањима коjа данас покрећу све модерне економиjе свиjета - закључују из ДПС Комисиjа за науку, иновациjе и развоj сектора информационих технологиjа. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:01