фото илустрација / - фото илустрација
09/10/2021 u 14:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

ДПС Митрополији: Све док негирате Црногорце нећете имати њихово поштовање

Како истичу, предсједник се залагао и даље се залаже да православни вјерници у Црној Гори добију оно што им по сваком праву, историјском и канонском припада

Ганути повријеђеношћу Митрополије црногорско-приморске, скрушени над њеном угроженошћу, пуни смо поштовања за њено одрицање од премијера и апостолске владе. Дивимо се њиховој бризи за поштовање Устава Црне Горе, а посебно његовог начела о одвојености државе и цркве. Какво ужасно лицемјерје, саопштено је из Демократске партије социјалиста.

 - Превише је да Црква која је благосиљала убице пред масовне злочине учи било кога поштовању људских права и слобода. Уосталом, ко је оно поручивао како је Црна Гора створена у Брозовом Јајцу? Ко је умотворио како су Црногорци комунистички накот и Ђиласова копилад? Ко је недавно помињао Црну Гору као државу у којој су Срби угрожени више него у Павелићевој НДХ-а, а СПЦ дискриминисана више него у Отоманском царству? Ко је тврдио да су Црногорци за њега исто што и Шумадинци? Ко је кољача жена и дјеце у Црној Гори прогласио за свеца? Ко је под Острогом окупљао парламентарну већину и формирао Владу? Ко је из болнице писао тестаменте, тачније правио кадровски распоред у новој Влади - упитали су из ДПС-а.

Из најјаче опозицоне партије су навели да сви ови примјери су очигледни докази одвојености државе и цркве.

 - Зато, престаните са лажним представљањем и пренемагањем. Све док овако бескичмено служите великосрпском национализму, док негирате црногорски народ и његов идентитет и док угрожавате државу Црну Гору, не очекујте поштовање од било којег грађанина који држи до свог и достојанства своје државе. Престаните да обмањујете како је предсједник Црне Горе, противно Уставу, намјеравао да преуређује унутрашњу организацију СПЦ. Предсједника не занима ни устројство, ни спољна политика те заједнице - додају они.

Како истичу, предсједник  се залагао и даље се залаже да православни вјерници у Црној Гори добију оно што им по сваком праву, историјском и канонском припада.

 - Да обнове цркву какву су имали, а која им је одузета са политичким образложењем - да је то логична посљедица одлуке Велике народне скупштине у Подгорици да се Црна Гора присаједини Србији. Да не трошимо ријечи о легалитету и легитимитету Подгоричке скупштине – све је већ речено - наводе из ове партије.

Него, додају они, Црна Гора је на демократском референдуму 2006. године, слободном вољом грађана, обновила своју независност и стекла међународно признање.

 - Шта има спорно у очекивању и захтјеву да у том промијењеном државно-политичком контексту православни вјерници добију цркву какву су имали? А да су је имали необориво свједоче архиви московске и васељенске  патријаршије и добро су познати заинтересованој јавности. Шта би то наудило православљу над којим ви тобоже бдијете? Ништа. Наудило би великосрпском национализму чији сте ви најревноснији промотери. И зато вас брине што предсједник жели да допринесе да Црна Гора обнови још једно своје историјски неупитно право - наводе они.

Поручују Митрополији да је на путу да изгубе оно што су  идеолошки оци отели од Црне Горе прије једног вијека.

  - Како нас је тек обрадовало ваше подсјећање да предсједник Црне Горе треба да поштује црногорску историју. Но, по вама би се рекло да је наша историја препуна примјера да су људи који су управљали Црном Гором клечали и љубили руке пред онима који су нам државу отимали и који су вријеђали национално и вјерско достојанство њених грађана. У праву сте - сваки човјек има право да вјерује. Па и у то да се снагом вјере лијечи корона и помјерају планине. Проблем је када то говори човјек који би због јавне функције коју обавља морао бити и свјетовни узор грађанима - додају они.

Умјесто тога,истичу у овој странци, у времену када дневно имамо и по десетине мртвих, премијер практикује вјерске обреде који су у директној супротности са политиком сузбијања пандемије.

 - Са политиком Владе коју сам води. Но, и то ће вјерујемо још кратко. Близу је дан у којем ће он и  његови апостоли напустити мјеста на којим су се грешком и вашом подметачином Црној Гори обрели - закључују они.

Подсјетимо, саопштење ДПС-а долази након што је из Митрополије поручено да Ђукановићево мишљење о црквеним вјерским обредима требало би да буде његова приватна ствар и тема ван домета пажње јавности па и саме Цркве.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 17:46