Darko Dragović / FOTO: IGOR ŠLJIVANČANIN
06/08/2024 u 16:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dragović: Novi zakon o šumama odlična polazna osnova za borbu protiv krađe šume

Poslanik PES-a Darko Dragović kazao je da novi zakon o šumama predstavlja odličnu polaznu osnovu za borbu protiv krađe šume i korupcije u oblasti šumarstva.

- Između ostalog, članom 78 ovog zakonskog rješenja je definisano da se korišćenje šuma, šumskog zemljišta i nedrvnih šumskih proizvoda u državnoj svojini vrši u skladu sa osnovom gazdovanja šumama, odnosno izvođačkim projektom. Prodaja drvnih sortimenata i drugih proizvoda iz šuma u državnom vlasništvu vrši se u šumi, u dubećem stanju, na šumskim i drugim stovarištima, po cijenama koje utvrđuje privredno društvo za gazdovanje šumama, uz saglasnost Vlade- naveo je on.

Kako je rekao, prodaju drvnih sortimenata  vrši privredno društvo za gazdovanje šumama po cijeni koja se utvrđuje najmanje jednom godišnje, a tokom godine usklađuje, u slučaju promjena cijena na tržištu.

Oštre reakcije na novi Zakon o šumama: Od Crne Gore će ostati goli krš

- Prema tome, bezočna je laž da je novi zakonom o šumama definisan način prodaje drvnih sortimenata i drugih proizvoda iz šuma u državnom vlasništvu putem licitacije. Prevedeno na obični jezik, licitaciona prodaja je dozvoljena samo u slučaju ako npr. Darko Saveljić bude zatečen po Gostilju i Martinićima da krade državnu šumu, pa mu šumarski inspektor privremeno oduzme protivpravno posječeno drvo, drvo protivpravno stavljeno u promet i druge protivpravno prisvojene šumske proizvode kao i šegu. E ta stabla zajedno sa Saveljićevom šegom mogu biti predmet licitacione prodaje, ali to je predmet sasvin nekog drugog propisa. Neću da ulazim u motivaciju gospodina Darka Saveljića da medijski iznosi neistine, ali sigurno na opisani način ne doprinosi borbi protiv šumarske mafije- kazao je on.

Ističe da "druga bezočna laž jeste da je ozvaničena sječa 500 hiljada kubika godišnje. Ko god želi da pročita zakon uvjeriće se da je članom 19 definisano da radi realizacije osnova gazdovanja šumama na godišnjem nivou, korisnik šuma obavezno izrađuje izvođački projekat koji sadrži, između ostalog, određivanje vremena vršenja sječe i ostalih radova i rokove za izvršenje, doznačene bruto drvne mase, sortimentnu strukturu i transportnu mrežu puteva i šumskih vlaka kada se projektuju sječe šuma, bez navođenja bilo kakvih cifara ili jedinica mjere".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 21:01