/ - FOTO: RADNIčKA PARTIJA
27/10/2023 u 08:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DRI: Veći dio putnih naloga Radničke partije ne sadrži izvještaje sa službenog puta

Partija nije definisala internom procedurom poslove prijema, evidentiranja, otpremanja, arhiviranja i čuvanja akata u cilju obezbjeđivanja adekvatne validnosti istih, navode iz DRI

Državna revizorska institucija je izvršila reviziju Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja Radničke partije  za 2022. godinu.

Na bazi sprovedene revizije, utvrđenog činjeničnog stanja i Izjašnjenja subjekta revizije, nadležni Kolegijum DRI u sastavu: Predsjedavajući Senatom DRI, senator Nikola N. Kovačević – rukovodilac Kolegijuma i senator Zoran Jelić - član Kolegijuma, izražava pozitivno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj i uslovno mišljenje na pravilnost poslovanja Radničke partije za 2022. godinu.

- Revizijom pravilnosti su utvrđene neusklađenosti sa sljedećim zakonskim i drugim propisima: Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, Uredbom o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru, Pravilnikom o načinu i rokovima za vršenje popisa imovine i obaveza pravnog lica člana i Pravilnikom o obliku, sadržini, načinu popunjavanja i dostavljanja jedinstvenog obrasca izvještaja o obračunatom i plaćenom porezu na dohodak fizičkih lica i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. U cilju stvaranja uslova za trošenje sredstava za finansiranje rada ženske organizacije u političkom subjektu, politički subjekt je dužan da obezbijedi donošenje posebnog Statuta, koji Partija nije prezentirala. Partija je tokom 2022. godine, sa računa ženske organizacije izvršila plaćanje troškova u iznosu od 3.900,33 eura. Partija je u poslovnim knjigama evidentirala  pojedine troškove, koje nije dokumentovala. Uvidom u putne naloge kojim su pravdani troškovi službenih putovanja u zemlji utvrđeno je da  veći dio putnih naloga ne sadrži izvještaje sa službenog puta. Partija je tokom 2022. godine vršila plaćanja troškova goriva i reprezentacije, a nije internim aktom utvrdila ko ostvaruje pravo na navedene troškove na teret sredstava Partije, kao ni limit za iste- navode iz DRI.

Takođe, Partija nije definisala internom procedurom poslove prijema, evidentiranja, otpremanja, arhiviranja i čuvanja akata u cilju obezbjeđivanja adekvatne validnosti istih.

Radnička partije, kao subjekt revizije, je dužna da do 23. novembra 2023. godine dostavi DRI Akcioni plan za realizaciju preporuka, i do 23. aprila 2024. godine, Izvještaj o realizaciji preporuka iz Izvještaja o reviziji. Shodno potpisanom Sporazumu o saradnji, Izvještaj o reviziji Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja  Radničke partije za 2022. godinu, dostavlja se Skupštini Crne Gore na upoznavanje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 14:52