Đukanović u posjeti Češkoj / - KABINET PREDSJEDNIKA
14/09/2022 u 15:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Đukanović: Češka uzorni model demokratije koji želimo da slijedimo

Prijateljstvo dvije države jedan od ključnih faktora u prevazilaženju aktuelnih kriza, istakla je Adamova

Drugog dana zvanične posjete Češkoj predsjednik Crne Gore Milo Đukanović imao je susrete sa predsjednicom Poslaničkog doma Parlamenta Marketom Pekarovom Adamovom i predsjednikom Senata Milošem Vystrčilom, koji je u njegovu čast priredio radni ručak.

- Predsjednica Adamova izrazila je izuzetno zadovoljstvo prilikom da se tokom zvanične posjete predsjednika Đukanovića sastane sa njim što će dodatno produbiti dobre odnose dvije zemlje. Crna Gora je jedna od zemalja koju želimo uskoro da pozdravimo u zajedničkoj porodici evropskih naroda i mi kao zemlja predsjedavajuća Savjetu EU želimo što više da vam pomognemo na tom putu, kazala je predsjednica Predstavničkog doma. Ona je naglasila značaj prijateljstva dvije države kao jednog od ključnih faktora u prevazilaženju aktuelnih kriza - navodi se u saopšenju.

Kako su istakli iz kabineta predsjednika, Đukanović se zahvalio za gostoprimstvo i podsjetio na, kako je kazao, odlične i sadržajne razgovore koje je imao tokom posjete, ističući da je Češka uzorni model demokratije koji želimo da slijedimo. Istakao je da ima razloga za obostrano zadovoljstvo ostvarenom saradnjom na temeljima prijateljstva i dubokim istorijskim i kulturološkim vezama.

Upoznao je predsjednicu sa jasnom vizijom evropske i evroatlanske budućnosti Crne Gore i naglasio važnost podrške Evrope i NATO u odnosu na maligne uticaje koji se osjećaju i u Crnoj Gori i u regionu.

Uz zahvalnost za jasne stavove češkog parlamenta u odnosu na evropsku perspektivu Crne Gore i Zapadnog Balkana ukazao je na važnost svakog glasa onih koji poznaju region jer, kako je kazao, integracija nije samo interes Zapadnog Balkana već i EU.

Uz već razvijenu bilateralnu saradnju istakao je važnost nastavka parlamentarne saradnje kroz postojeće grupe prijateljstava u oba zakonadavna doma.

Predsjednica Adamova saglasila se sa neophodnošću visoke pažnje za naš region i pozdravila zasluge političkih elita u Crnoj Gori, posebno Predsjednika u kreiranju velike podrške evropske budućnosti naše zemlje.

Češka će i dalje kao lider u prenošenju iskustava pružati punu podršku, ne dozvoljavajući da hibridni uticaji i uplitanja popunjavaju vakum.

Uz visoke ocjene za Crnu Goru kao partnera u NATO iskazala je interes za tješnjom saradnjom kroz twining programe parlamenata, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

Predsjednik Senata Miloš Vystrčil iskazao je zadovoljstvo posjetom predsjednika Đukanovića visokom parlamentarnom  domu i prilikom za razgovore o aktuelnim prilikama u EU u kontekstu rata u Ukrajini i energetske krize. On je pozdravio obostranu spremnost za dalje razvijanje bilateralnih odnosa i potvrdio podršku naporima Crne Gore da postane članica EU što će Češka kao predsjedavajuća bezrezervno nastaviti da podržava.

Predsjednik Đukanović je visoko ocijenio gostoprimstvo u Pragu što vidi kao gest prijateljstva prema Crnoj Gori i kroz posvećenost Češke evropskoj perspektivi Crne Gore i Zapadnog Balkana.

Sagovornici su detaljno za ručkom razgovarali o geopolitičkim kretanjima uz saglasnost o potrebi jedinstva Evrope i podršci evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 04:06