/ - KABINET PREDSJEDNIKA
15/12/2022 u 16:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đukanović: U Crnoj Gori došlo do ozbiljnog ruiniranja sistema, zaustavljen evropski put

Predsjednik Crne Gore sastao se sa izaslanikom predsjednika Vlade Ujedinjenog Kraljevstva za ZB Stjuartom Pičom i specijalnim izaslanikom savezne Vlade Njemačke za zemlje ZB Manuelom Saracinom

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se sa specijalnim izaslanikom predsjednika Vlade Ujedinjenog Kraljevstva za ZB Stjuartom Pičom i specijalnim izaslanikom savezne Vlade Njemačke za zemlje ZB Manuelom Saracinom koji borave u zajedničkoj posjeti Crnoj Gori.

Đukanović je zahvalio vladama UK i SR Njemačke na kontinuiranom interesovanju za evropsku budućnost regiona i Crne Gore i lično dvojici izaslanika na revnosnom obavljanju misije, od čega mi kao zemlje imamo značajne koristi.

- Detaljno je upoznao sagovornike sa aktuelnim prilikama u kontekstu evropske budućnosti regiona i unutrašnje situacije u Crnoj Gori. Uz ocjenu da je danas, nažalost, stanje u regionu lošije u odnosu na prethodne godine, kazao je da svjedočimo vrijednosnoj devastaciji društava na ZB i gubitka povjerenja javnosti u izvjesnost dogledne evropske budućnosti. Istovremeno, visoko je ocijenio geopolitičko buđenje EU kao posledicu ukrajinske krize, cijeneći da sada već možemo govoriti o kontinuiranoj politici podrške nastavku proširenja i članstva zemalja regiona, za šta su neophodne i reforme unutar samih država, navodi se u saopštenju.

Đukanović je, kako se navodi, izaslanike britanske i njemačke Vlade upoznao i sa vrlo delikatnom fazom političkog života u Crnoj Gori i posledicama politike koja je, zaključno sa poslednjim danima, pokazala da imamo parlamentarnu većinu koja ignoriše i ne želi partnerstvo sa Evropom.

- U Crnoj Gori je došlo do ozbiljnog ruiniranja sistema u cjelini, funkcionalnosti institucija, a evropski put je zaustavljen, poručio je Predsjednik, ističući da je jedini izlaz u organizovanju prijevremenih izbora kako bismo došli do nacionalno odgovorne vlade koja će zemlju vratiti na evropski kolosijek, piše u saopštenju.

Pič je u ime britanske Vlade i zemlje članice NATO zahvalio predsjedniku Đukanoviću za dugo liderstvo na evroatlantskom putu Crne Gore u šta je lično imao priliku da se uvjeri kroz svoje prethodne i sadašnju funkciju.

- Dijeleći stavove o lošijoj situaciji u regionu i geopolitičkim posljedicama ruske invazije na Ukrajinu koje se razigravaju na Zapadnom Balkanu, zahvalio je Crnoj Gori za podršku naporima u Ukrajini i ukazao na značaj zadržavanja jedinstva između saveznika i prijatelja za šta je UK izuzetno zainteresovana. Primjećujući šta se dešava sa euroentuzijazmom u regionu, izrazio je ličnu zahvalnost Predsjedniku za liderstvo i u tom kontekstu, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Pič je prenio predsjedniku zabrinutost britanske Vlade činjenicom da je u Parlamentu ignorisano mišljenje Venecijanske komisije, kao i problemima sa Ustavnim sudom. Britanska Vlada je zainteresovana da pomogne partnerima i prijateljima, bez miješanja u unutrašnja pitanja. Crnoj Gori treba snažno rukovodstvo i jasan mandat da bi kao nezavisna zemlja išla kroz ova teška vremena.

Saracin je kazao da se u situaciji ovakve krize pokazalo da je za Crnu Goru odlučujuće to što je članica NATO-a i to je čvrsti stub njene stabilnosti. On je apelovao na neophodnost uspostavljanja funkcionalnosti institucija i detaljno iskazao interesovanje za Predsjednikovo viđenje izlaska iz političke i institucionalne krize.

- Predsjednik je zahvalio izaslanicima na iskazanim stavovima i podršci ističući da bi rješenje unutrašnje, ali i regionalne situacije bilo bliže uz jasniju poruku međunarodne zajednice svima koji kalkulišu u odnosu na evropski i evroatlantski kurs, zaključuje se saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 16:02