Miloš Đuričković / - FOTO: SD
15/03/2024 u 13:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đuričković: Crna Gora promijenila spoljnopolitički kurs, DF gazda u parlamentarnoj većini

Poslanici parlamentarne većine, predvođeni koalicijom Za budućnost Crne Gore (ZBCG), potvrdili su da je Crna Gora promijenila spoljnopolitički kurs, kazao je međunarodni sekretar Socijaldemokrata Miloš Đuričković.

Predstavnik ZBCG u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) Vladislav Bojović predložio je da se izmijeni jedan od zaključaka deklaracije u dijelu koji se odnosi na usklađivanje Crne Gore sa spoljnom politikom EU i sankcijama Rusiji i obriše dio o učešću Crne Gore u NATO misijama.

Đuričković je kazao da je predlog Bojovića jasno poslao poruku članovima Evropskog parlamenta (EP) da poslanici parlamentarne većine ne dijele bazične vrijednosti oko kojih se okupila gotovo čitava EU.

On je rekao da su predstavnici Demokrata i Pokreta Evropa sad snažni zagovornici evropskih integracija i potrebe da Crna Gora uskladi 100 odsto svoju vanjsku politiku sa EU, osim ako se nalaze u istoj prostoriji sa partnerima iz bivšeg Demokratskog fronta (DF).

Đuričković je ocijenio da je sjednica POSP-a pokazala da je "DF gazda u parlamentarnoj većini".

- Umjesto najavljenog ispunjenja mjerila i zatvaranja pregovaračkih poglavlja, poslanici parlamentarne većine predvođeni i rukovođeni koalicijom ZBCG, uspjeli su potvrditi da je Crna Gora promijenila spoljnopolitički kurs i vratili na početak pregovaračko poglavlje 31. Vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika - naveo je Đuričković.

On je rekao da je višemjesečna kampanja Vlade kod predstavnika EU i NATO-a, da su parlamentarna većina i partije kojima pripadaju istinski posvećene EU i NATO politici, "potopljena jednim hicem Bojovića u sred Strazbura".

Đuričković je istakao da je besmisleno da se, kao u slučaju (Milorada) Dodika, Ministarstvo vanjskih poslova i ministar Filip Ivanović, ograđuju od takvog glasanja u POSP-u.

Kako je dodao, u ovom slučaju Ivanović bi morao da se ograditi od stava PES-a, kojem pripada.

Đuričković je kazao da su, već od najave formiranja parlamentarne većine i Vlade, govorili da će doći do promjene spoljno-političkog kursa Crne Gore.

On je poručio da je neophodno hitno preslaganje političke scene u Crnoj Gori, puna podrška i jačanje iskrenih evropskih snaga.

- Dešavanja na POSP-u i najnovije istraživanje po kojem se vidi rapidan pad podrške članstvu Crne Gore u NATO, jasni su signali da se procesima u Crnoj Gori upravlja iz Beograda i Moskve - zaključio je Đuričković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:26