Валентина Павличић / - SRDJA BOLJEVIC
21/10/2021 u 19:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

ЕК дала позитивно мишљење о сарадњи са Судом у Стразбуру

У одjељку посвећеном фундаменталним правима, Европска комисиjа jе дала позитивну оцjену и нарочито констатовала да jе „Црна Гора наставила да обезбjеђуjе добар ниво сарадње с Европским судом за људска права”, наводи се у саопштењу заступника пред овим судом, Валентином Павличић

Као што jе jавност већ упозната, Европска комисиjа представила jе Извjештаj о напретку Црне Горе у процесу приступања Европскоj униjи за 2021.годину и у свом Извjештаjу се „inter alia” осврнула на фундаментална права, законодавни и институционални оквир заштите људских права, те испуњавање међународноправних обавеза и истакла да постоjе изазови у дjелотворноj имплементациjи европских стандарда, наводи се у саопштењу заступника  Црне Горе пред Судом за људска права, Валентине Павичић.

– У одjељку посвећеном фундаменталним правима, Европска комисиjа jе дала позитивну оцjену и нарочито констатовала да jе „Црна Гора наставила да обезбjеђуjе добар ниво сарадње с Европским судом за људска права”. Ова оцjена односи се на рад Канцелариjе заступника, имаjући у виду да jе Заступник институциjа коjа jе jедина овлашћена да заступа државне интересе пред овом међународном институциjом. Подсjећања ради, Европска комисиjа се и у своjим претходним извjештаjима такође позитивно изjаснила на испуњавање ових међународноправних обавеза коjе представљаjу дjелокруг послова наше институциjе – истиче се у саопштењу.

У саопштењу се даље истиче да jе током 2020.године, 218 нових представки против Црне Горе додиjељено судиjским формациjама, док jе краjем године пред Европским судом 37 представки било у раду.

– Током 2020.године и у првоj половини 2021.године, Европски суд jе донио одлуке у 16 предмета. Иако се већина утврђених повреда односила на прекомjерну дужину траjања поступка, Европски суд jе такође утврдио повреде и процесног аспекта забране мучења, нечовjечног и понижаваjућег поступања због недостатка дjелотворне истраге злостављања од стране више полициjских службеника током протестног скупа опозиционе политичке коалициjе у октобру 2015.године, права на поштовање приватног и породичног живота и незаконитог лишења слободе. Ниjедан предмет против Црне Горе, током 2020.године, ниjе био предмет поjачаног надзора извршења од стране Комитета министара Савjета Европе, што указуjе на резултат дугогодишњег професионалног и преданог рада Канцелариjе заступника, а што jе и препознато од стране наjвиших тиjела Европске униjе и Савjета Европе. Таj рад се огледа у квалитетно и стручно израђеним писаним изjашњењима у поступцима одбране пред Европским судом, као и у припреми и изради Акционих планова/извjештаjа у поступку извршења пресуда пред Комитетом министара – поручује се у саопштњу.

Полазећи од превентивне улоге Заступника, у односу на рад националних институциjа, а у циљу спрjечавања будућих кршења, желимо да укажемо надлежним државним органима, а нарочито правосудним институциjама коjе поступаjу као посљедња инстанца у унутрашњем правном поретку, против чиjих одлука се подносе поjединачне представке Европском суду, да уложе додатне напоре за примjену европских и конвенциjских стандарда приликом интерпретациjе мjеродавних домаћих закона, те да то тумачење буде компатибилно са стандардима утврђеним у богатоj судскоj пракси Европског суда.

– Примjеном међународних стандарда од стране правосуђа коjе има проактивну улогу у спровођењу правде и поштовању владавине права, значаjно би се унаприjедила заштита људских права и основних слобода на националном нивоу, одражаваjући тиме заjедничке вриjедности Високих страна уговорница.

Коначно, користимо прилику да истакнемо да су наведене констатациjе Европске комисиjе у обjављеном Извjештаjу, потврда професионалног поступања и учинка институциjе Заступника Црне Горе на пољу остваривања, промоциjе и заштите људских права и основних слобода и поштовања начела правне сигурности, као jедног од основних елемената владавине права и представљаjу подстрек за истраjавање у даљем професионалном заступању државних интереса – закључује се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 03:35