Valentina MInić / - FORUM žENA DEMOKRATA
12/06/2024 u 16:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Forum žena Demokratske Crne Gore osuđuje napad na Vesnu Bratić

Godinama smo svjedoci niza neprimjerenih i uznemirujućih napada na prof. dr Vesnu Bratić, nekadašnju ministarku prosvjete nauke, kulture i sporta, univerzitetsku profesoricu i političarku, koji su kulminirali neviđenim verbalnim nasiljem, govorom mržnje, seksizmom i mizoginijom.

- U ime Foruma žena Demokratske Crne Gore i lično ime, sa dubokim osjećajem solidarnosti oštro osuđujem napad na koleginicu prof. dr Vesnu Bratić. Ovi napadi, nažalost, nijesu izolovani slučajevi, već su dio šireg problema sa kojim se žene u Crnoj Gori svakodnevno suočavaju - naglašava dr Valentina Minić, predsjednica Foruma Žena Demokrata.

Verbalno nasilje koje je prof. Bratić trpjela godinama, srećom nije eskaliralo u fizičko nasilje, ali njegova štetnost ni na koji način ne smije biti zanemarena.

- Ovaj i mnogi prethodni slučajevi ugrožavanja i ataka na temeljna ljudska prava, jasno ukazuju na potrebu hitnog djelovanja svih nadležnih institucija, preko zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, do online platformi, portala i administratora društvenih mreža koji sve manje selektuju neprimjerene komentare, pa i čitave javnosti, u cilju zaštite žena od svih oblika nasilja. Ne smijemo dozvoliti da žene zbog svoje posvećenosti radu i doprinosu društvu, postanu mete nepravednih i surovih napada. Pravo svakog pojedinca je da drugačije promišlja i da svoje stavove zastupa slobodno i nesmetano, u skladu sa onim sto Ustav, zakoni i Konvencija o ljudskim pravima propisuju - ističe Minić.

Kongres Foruma žena Demokrata izabrao Glavni odbor od 100 članica

Prema njenim, kultura u ponašanju, nije samo lijep manir već i obaveza ali i primjer koji svi treba da promovišemo u cilju akceleracije demokratije i kreiranja sigurnog ambijenta, ravnopravnosti i vladavine prava.

- Pozivamo sve nadležne institucije da ozbiljno shvate ove prijetnje i napade, da ulože dodatne napore u otkrivanju nasilnika, te da svaki oblik nasilja bude procesuiran i najstrožije sankcionisan. Odgovornost za suzbijanje nasilja nad ženama leži na svima nama, a samo zajedničkim naporima možemo stvoriti društvo u kojem su svi oblici nasilja neprihvatljivi i strogo kažnjeni. Verbalno nasilje je često preteča ozbiljnijih oblika nasilja, i stoga ne smijemo dozvoliti da ostane nekažnjeno. Svaka žena ima pravo na sigurnost i dostojanstvo, bez obzira na svoju profesiju, javno delovanje ili privatni život. Zato apelujemo na nadležne da obezbijede adekvatnu zaštitu i podršku ženama, da se suzbiju svi oblici nasilja, i da se aktivno radi na podizanju svijesti o ovoj važnoj temi - naglašava Minić.

Poručila je da  Foruma Žena Demokrata danas stoji uz prof. Vesnu Bratić, i sve druge žene koje su trpjele ili trpe nasilje.

- Njihova hrabrost i istrajnost nas inspirišu da se borimo za pravednije i sigurnije društvo, u kojem će se svi oblici nasilja nad ženama odlučno i efikasno prijavljivati ali i otkrivati i suzbijati. Zajedno, možemo stvoriti sigurniji i bolji ambijent za sve žene i za svakog pojedinca. Vrijeme je za inkluzivnu akciju! Osudimo nasilje na svakom mjestu, u svako vrijeme, bez obzira da li je vršeno nad ženama, djecom ili muškarcima, jer nasilje jednako boli i brine sve nas - zaključuje Minić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 12:43