/ -Фото: СД
16/05/2022 u 15:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Функционерка СД критикује Јавни сервис: Нејасно зашто отац Гојко дебатује око права жена и абортуса

Екстремна десница и црква у потпуности жели да женска права и ограничи, тврди Рашчанин Радичевић

Функционерка Социјалдемократа и предсједница Форума жена ове партије Ивана Рашчанин Радичевић критиковала је Јавни сервис РТЦГ пошто је најављено да ће вечерас у емисији "Наглас" гостовати парох отац Гојко Перовић, а тема емисије биће абортуси и ставови Српске православне цркве око дате теме. 

-Позвати Гојка Перовића у емисију да говори о репродуктивном праву сваке жене преставља цивилизацијски пораз. Да ли је Гојко за абортус или није. Његови учитељи су нам већ претходно износили став да су за њих жене неважне. Оне искључиво имају функцију продужаватељки врсте, чуварки националних вриједности и немају никакво значење као субјект својих права- додала је она. 

Рашчанин Радичевић је истакла да мијешање цркве у репродуктивна права жене и право партнера на планирање породице, преставља потирање основних људских права, под утицајем екстремне деснице и цркве, која жели у потпуности да нам женска права и ограничи.

-Право жене на безбједан абортус представља цивилизацијску тековину развоја људских права, утканих у Устав и законе наше државе. Уосталом, нејасно је и шта Гојка Перовића квалификује за дебату о репродуктивном здрављу и правима жена. Прохибитивни закони о репродуктивним правима могу женама у Црној Гори донијети озбиљне здравствене и социјалне потешкоће, које су могле бити спријечене у старту, што видимо по многим примјерима у окружењу гдје су они довели чак и до смртних исхода. Данас смо дошли до тога да нас црква едукује како са материцама и да нам ограничава наше право на избор када је ријеч о репродукцији. Неопходно је што хитније радити на томе да се развију механизми превенције и спречавања нежељених трудноћа прије свега кроз доступност и информисаност о средствима контрацепције, али и кроз сексуално образовање младих. Абортус, као посљедња опција када до нежељене трудноће (поготово ако причамо о трудноћи као производ силовања ,инцест…) ипак дође, требало би да буде дозвољен, доступан и безбједан. На крају, свака жена треба да буде слободна да самостално донесе одлуку о абортусу. То није лака одлука, али мора да буде њена, мора да буде њен слободан избор. Црква нема шта да тражи у жениној материци, а држава мора да јој обезбиједи Уставом и законом загарантована људска права и њихову заштиту- закључила је она.

Подсјетимо, митрополит црногорско-приморски Јоаникије казао је у недавној изјави за „Дан“ да је иницијатива америчког Врховног суда, који жели да поништи право на абортус у САД, уколико су медији вјерно пренијели њену суштину, глас људског разума и савјести.

Митрополит Јоаникије о иницијативи да се поништи право на абортус у САД: Глас разума из америчког суда

– Намјерни прекид трудноће у било ком њеном стадијуму је ужасан гријех и директно је усмјерен против првобитне библијске божије заповијести о рађању. Човјек отуђен од Бога хоће да озакони оно што је против божијег закона, то је, с једне стране, израз погубне саможивости и себичности, а, с друге, бијег од живота, одустајање од љубави и божијег благослова. Тај гријех оставља тешке и дуготрајне и трауматичне последице на души родитеља, и једино се лијечи искреним и дуготрајним покајањем. Због реченог, сваку иницијативу за заштиту нерођене дјеце, посебно овог Врховног суда Америке, прихватамо као хуману, спасоносну и богоугодну – оцијенио је за наше новине митрополит Јоаникије.

Амерички Врховни суд, како су недавно пренијели медији, жели да поништи право на абортус у САД.

Европски парламент усвојио је прошле године резолуцију о праву на абортус којом се позивају чланице ЕУ да осигурају право на легални и безбједан абортус, у циљу побољшања сексуалног и репродуктивног здравља жена.

Посланици су тада позвали чланице ЕУ да интензивирају редовне здравствене скрининг прегледе, побољшају приступ контрацепцији и лечењу неплодности.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 12:41