Boris Gandel / - FOTO: SCREENSHOT/ YOUTUBE
14/09/2023 u 14:13 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Gandel: Želimo građansku, multireligijsku, evroatlantsku Crnu Goru u EU

Da li će sastav vladine koalicije biti takav da će zemlja uspješno napredovati u integracionim procesima i time ispuniti želje ogromne većine stanovnika Crne Gore, to je upitno- kaže slovački ambasador

Ambasador Slovačke u Crnoj Gori Boris Gandel ka že da je za ispunjenje punopravnog članstva u EU potrebno formirati adekvatan, jak tim političkih partija, koje povezuje bliskost vrijednosti i evropska budućnost Crne Gore je za njih alfa i omega.

- Svakako je bolje pokazati u ovom pravcu državnički pristup nego se rukovoditi političkim revanšizmom. Potencijal tu postoji, samo ga treba pravilno uhvatiti – kaže u intervjuu Pobjedi Boris Gandel.

Ističe da je nacionalizam, ispoljen u najstrašnijem mogućem obliku, doveo region u prošlosti do velike katastrofe.

.Nažalost, i dalje je taj nacionalizam ovdje prisutan – smatra Gandel.

Govoreći o sastavljanju 44. Vlade Gandel kaže da ponekad na prvi pogled nerješiva situacija na kraju rezultira partnerskim dogovorom i saradnjom i da smo u Crnojn Gori svjedoci toga, da su se povezale političke partije, koje su ranije jedva znale ime. 

-Vjerovatno ne bi bilo sasvim odgovorno sa moje strane ako bih unaprijed komentarisao aktuelni politički razvoj i predviđao ishod pregovora političkih partija koji još nijesu okončani. U politici važi duplo, da dok se sve ne dogovori, nije dogovoreno ništa. Sve je u rukama političkih lidera koji su dobili mandat na izborima i moraju da se nose da ovim zadatkom. Da li će sastav vladine koalicije biti takav da će zemlja uspješno napredovati u integracionim procesima i time ispuniti želje ogromne većine stanovnika Crne Gore, to je upitno- kaže slovački ambasador.

Odgovarajući na pitanje da li je realno da Crna Gora postane članica EU do 2030. s obzirom na to da imamo političke elite koje se kunu u integracije, a na terenu ne isporučuju rezultate Gandel naglašava da to zavisi prije svega od toga kakav stav će zauzeti o ispunjenju ovog strateškog spoljnopolitičkog cilja političari koji će voditi zemlju. 

-Taj potencijal tu svakako postoji, a u Briselu su vrata za kandidatske zemlje otvorena. Za ispunjenje ovog zadatka potrebno je formirati adekvatan, jak tim političkih partija, koje povezuje bliskost vrijednosti i evropska budućnost Crne Gore je za njih alfa i omega. Svakako je bolje pokazati u ovom pravcu državnički pristup nego se rukovoditi političkim revanšizmom. Potencijal tu postoji, samo ga treba pravilno uhvatiti – kaže, između ostalog slovački ambasador.

I ion kao i njegove kolege iz zemalja EU jasno kaže kakvu vladu u Crnoj Gori priželjkuju.

-Ne kažemo uzalud da nam se sviđa građanska, multietnička, multireligijska, evroatlantska Crna Gora, jer to simbolizuje skladan suživot svih ljudi koji ovdje žive. Takvu Crnu Goru želimo da vidimo, a isto tako i druge zemlje, u regionu – ističe Gandel.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 06:36