Ректор цетињске Богословије Г. Перовић / - ФОТО: ЖЕЉКО ШАПУРИЋ
24/07/2021 u 10:28 h
Дан ПорталДан Портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гојко Перовић: Не знам зашто мој ангажман привлачи толику медијску пажњу

Рад Богословије је редован, ми имамо планове за почетак године и не постоји било који акт или било шта друго што би доводило у питање нормално функционисање школе, поручио је Перовић

Ректор Цетињске богословије Гојко Перовић, гостујући у емисији на телевизији А1, поручио је да не зна шта се спрема, када је ријеч о томе, да ли ће остати, на мјесту ректора, као да не види зашто медијску пажњу толико привлаче наводи да ће службу наставити у цркви Светог Ђорђа у Подгорици.  

– Дешавају се по систему, фудбалским жаргоном речено, дупли пасови између неких медија из окружења и неких одавде, који би, гледано по њиховим насловима и идеолошкој орјентацији, требало да су љути непријатељи. Рад Богословије је редован, ми имамо планове за почетак године и не постоји било који акт или било шта друго што би доводило у питање нормално функционисање школе. Е сад, како да се понашају ти политички центри моћи и колико имају утицаја на неке друге центре не могу заиста тиме да се бавим – рекао је Перовић.

Међутим није хтио да прецизира о којим политичким центрима моћи је ријеч.

Медији су недавно објавили је митрополит Јоаникије смијенио ректора Цетињске богословије Гојка Перовића и послао га у Подгорицу за старјешину Цркве Светог Ђорђа, што је он демантовао.

Изјава предсједника Црне Горе Мила Ђукановића да је Српска црква ишла прије војске и да су, одговорни, поред осталог, за геноцид у Сребреници је једна бесмислена тврдња, оцијенио је у истој емисији Перовић.

– Ја господина Ђукановића поштујем из два разлога. Прво, то је један значајан политичар у прошлости Црне Горе, учесник моногих ствари за ово како сад живимо и друга ствар, он је предсједник моје државе. Ипак, заиста показује, као и сваки грешан човјек, нека ограничења и баш их показује када улази у теме за које није компетентан. Дакле, прошле године је загазио у једну антиуставну тему и имао намјеру да баш он уреди цркву у Црној Гори и партија коју он представља, а то мислим да није донијело добро његовој партији и политици. Питање Сребренице и учешћа цркве и вјерске заједнице у рату у Босни и Херцеговини опет није његова компетенција и опет промашује – каже Перовић.

Додаје да ниједан суд, па ни суд у Хагу није ни у најави имао да оптужи Српску православну цркву, а камоли да распртавља о њеној кривици.

– Самим тим крајње је неозбиљно и дегутантно да један човјек на таквој позицији то прича. Он показује лош континуитет, да се превише бави црковом као предсједник једне секуларне државе. Па он је зачетник свега тога и све ове збрке која је послије од тога настала – истиче Перовић.

Поручује Ђукановићу да би му најбоље било да се држи ингеренција и да не улази у оне теме гдје није компетентан, јер, каже Перовић, ту стално губи

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

13. maj 2024 22:44