Gorčević - Varhelji / - MEP
24/09/2024 u 11:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Gorčević sa Varheljijem: Napravljen veliki iskorak u procesu evropske integracije

Ulazimo u završnu fazu pregovaračkog procesa, sa vrlo ambicioznim planom za zatvaranje pregovaračkih poglavlja do kraja 2026., a realizacijom Reformske agende za Plan rasta za ZB približavamo standard života naših građana razvijenim državama EU, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na sastanku sa evropskim komesarom za proširenje i susjedstvo Oliverom Varheljijem.

Crna Gora je napravila veliki iskorak u procesu evropske integracije za manje od godinu mandata ove Vlade, zaključeno je na satsanku.

- Radujemo se sljedećoj fazi pristupnih pregovora Crne Gore s EU.  Podržavamo vaš plan da ubrzate napredovanje prema članstvu, poručio je Varhelji.

Ministarka Gorčević i komesar Varhelji su razmijenili mišljenje  o predstojećim koracima koji vode ka početku privremenog zatvaranja svih pregovaračkih poglavlja.

Razgovarano je i o pripremi za učešće Crne Gore u Planu rasta EU za Zapadni Balkan, gdje je komesar posebno pohvalio napore Vlade uložene u pripremu Reformske agende za Instrument EU za reforme i rast. Nakon usvajanja ovog ambicioznog plana reformi od strane Vlade i Evropske komisije, uplata prve tranše finansijske podrške, u iznosu od 29 miliona eura, očekuje se do kraja godine. Dodatni podsticaj rastu, kako je istaknuto, biće i ubrzano pristupanje Crne Gore Jedinstvenoj oblasti plaćanja u eurima (SEPA), koje se očekuje tokom jeseni.

Gorčević u Briselu sa europoslanicima: Crna Gora je nadomak cilja

Komesar je kazao da ga raduju energija i posvećenost Vlade reformama i prenio punu podršku EK u trasiranju puta ka punopravnom članstvu.

Ministarka Gorčević je kazala da je Vlada odlučna da u naredne dvije godine završi pristupne pregovore i do 2028. Crnu Goru uvede u EU.

- Imamo jasan cilj pred sobom. Očekuje nas još mnogo posla, ali smo spremni da zasučemo rukave i pokažemo suštinske- rezultate. Pokazaćemo našim evropskim parnerima da Crna Gora zaslužuje da bude 28. članica  EU do 2028. godine, poručila je Gorčević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. septembar 2024 11:05