/ foto pes
02/09/2023 u 08:21 h
PROMOPROMO
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Građani ne misle da "čaj od nane" može biti izdaja

Za razliku od tadašnjeg slučaja, ovog puta niti će Vladu glasati DPS, niti će zauzimati pozicije po dubini sa istim DF-om, koji je tada osim jedne polučasovne blokade saobraćaja odustao od protesta protiv prekrajanja izborne volje iz 30. avgusta, navode iz PES-a

Iz Pokreta Evropa sad kazali su da kada se potpisivao memorandum o saradnji manjinskih stranaka i budućih konstituenata 43. Vlade, krajem 2021. godine, što je bio uvod u rušenje većine iz 30. avgusta 2020. godine i formiranje Vlade uz podršku DPS-a, tada su taj čin funkcioneri DF-a nazivali "čajem od nane".

- Zašto je ovog puta "čaj od nane" naprasno postao izdaja i to sada kada, za razliku od prvog puta, DPS ne daje nikakvu podršku? Za razliku od tadašnjeg slučaja, ovog puta niti će Vladu glasati DPS, niti će zauzimati pozicije po dubini sa istim DF-om, koji je tada osim jedne polučasovne blokade saobraćaja odustao od protesta protiv prekrajanja izborne volje iz 30. avgusta. Očigledno je da su funkcije po dubini bile dovoljan motiv da se odustane od daljih blokada saobraćajnica i kružnih tokova. Zbog funkcija po dubini u 43. Vladi, DF nije previše talasao ni zbog toga što su ministri postali svi oni koje danas nazivaju "Milovim satelitima", te njima ideološki oponenti Ranko Krivokapić i Raško Konjević- navode iz PES-a.

Kako ističu, nakon prekrajanja izborne volje iz 30. avgusta proteste su organizovale Demokrate, na kojima su učestvovali i pojedini smijenjeni ministri 42. Vlade.

- Vlada sa DPS-om je srušena odmah po izglasavanju budžeta i programa Evropa sad 1, koji je imao višestruke benefite za crnogorske građane i privredu. Na protestima protiv prekrajanja izborne volje građana nije bilo predstavnika DF-a, iako sada organizuju auto kolone, bez obzira što niko od potencijalnih članica 44. Vlade ne planira saradnju sa DPS-om. Nakon što lideri ZBCG-a zajedno sa DPS-om nisu podržale Spajića za mandatara, te nakon što su pet puta odbili ponudu PES-a za prvo učešće DF-a u užem kabinetu Vlade, pokreće se kampanja linča zbog odluke da se ide dalje, bez onih koji ciljano blokiraju i prolongiraju proces postizanja dogovora o vladi sa širokom podrškom. Nije im odgovarala fer ponuda Spajića, a ne tako davno, DF je bio zadovoljan da dobije jedan resor u rekonstruisanoj Vladi Abazovića i to nisu smatrali ponižavajućim.- navode iz PES-a.

Takođe, funkcioneri DF-a su više puta iskazali spremnost da nastave trenutnu saradnju vršenja vlasti sa predstavnicima manje brojnih naroda, zasnovanih u 43. Vladi.

- Jedino je izgleda sporno što to sada planiraju Pokret Evropa sad! i Demokrate, a onda postoji mogućnost da zbog napada DF-a čak 360 direktora i članova upravnih odbora ostanu bez pozicija na koje ih je imenovala Vlada premijera Abazovića, partija manje brojnih naroda i DPS-a. Ukoliko DF dobije i zadrži funkcije, onda predstavnici manje brojnih naroda nisu "Milovi sateliti", a ukoliko ne dobije, onda jesu. Birači ZBCG-a nema potrebe da strahuju, jer je vrijeme Đukanovićeve ere prošlo. Programom Evropa sad 2 će biti zadovoljni svi birači i svi građani Crne Gore, a bivši DF će imati priliku da u parlamentu glasa i za deblokadu institucija, kako bi se uz bolji standard, u Crnoj Gori uspostavila i vladavina prava- kazali su iz PES-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 22:00